27. sep, 2019

75-årsdag, fuck cancer, fridaysforfuture, stoppa Trafikplats Fagrabäck, cirkulär upphandling

Idag är det klimataktioner (strejker/manifestationer/demonstrationer) i hela världen, på över 2 000 platser (uppgift i DN 27/9). På kartan är Europa och Nordamerika väl företrädda och även Indien. I eftermiddag olika manifestationer utanför Växjös kommunhus, som jag ser fram mot att delta i. Samtidigt är det viktiga att ta klimataktiva beslut i de parlament vi har, lokala, regionala och nationella samt globala. Hör från vår kommunstyrelseledamot Maria att V-motionen om cirkulär upphandling är på väg upp till fullmäktige och med positivt svar. Det är bland det mest verkningsfulla en kommun kan göra: Upphandla med klimat och miljö i siktet vad det än handlar om, produkter eller tjänster. För en kommun av Växjös storlek är det flera 100 miljoner varje år. Där finns makt att påverka tillverkningsprocesser och även den sociala hållbarheten i arbetslivet i den privata sektorn. Där finns också makt att påverka utvecklingen genom så kallade innovativa upphandlingar; att efterfråga något som inte finns men som borde finnas, t ex olika saker av plast som kan ersättas med något annat material eller en miljöbättre sorts plast.

Kom hem från Rhodos igår eftermiddag till en vacker höstdag i Växjö. Semesterveckan var ett oändligt solsken och varmt i havet. Sammanlagt var solen skymd av moln 45 minuter på hela veckan.  Vår boplats Ixia ligger ca sex km söder om staden Rhodos. Där finns en hel del ödetomter och även betongskelett – som vi tolkade som påbörjade husbyggen som stannat av, ett krisens ”skulpturer”. Veckan var en riktigt trevlig avkoppling och väldigt mycket bad i både pool och havet. Inget ytterplagg eller tröja kom till användning.

12.00. Gör nu paus för diverse ärenden – nytt pass ska hämtas ut med mera.

16.30. tillbaka, genomblöt. Stod utanför kommunhuset tillsammans med många andra klimataktivister i ett alltmer tilltagande regn. Det var gott om folk, unga och äldre i demonstrationen, som kom iväg så småningom. Musik och tal på Speakers Corner. Avvek i förtid när det sa klafs, klafs om tygskorna. Nu gäller det att göra verklighet av alla kloka tankar från denna dag. Ansvaret är framför allt politikens, men både det privata näringslivet och det offentliga kan ställa om i sina egna organisationer och verksamheter. Tänk om Trafikverket och Växjö kommun kom ut med nyheten att Trafikplats Fagrabäck är borta ur planeringen, då den strider mot miljömålen på alla nivåer. Den gigantiska trafikapparaten uppmuntrar bilismen, försämrar för regionbussar och cyklister. Kostar en massa skattepengar. Tänk om!  Det handlar om några minuters bilköer morgon och kväll. En modern och hållbar lösning på det är att lägga om större arbetsplatsers tidpunkt för start och slut på arbetsdagen. Skifta lite. Det skulle kunna bli väldigt mycket mer cykelvägar för pengarna. Många fler skulle elcykelpendla till och från jobb, om det fanns säkra cykelvägar till orterna runt 1-1,5 mil utanför Växjö stad, Gemla, Rottne m fl.  Och det skulle vara helt i linje med det som krävs för att rädda oss från negativa klimatförändringar.

I morgon är det 75 år sedan maken L.s födelsedag. Undrar hur vi hade firat den, om L levat? Kalas med hela släkten? Rest någonstans? Fint vid graven idag. Mycket blommor och ett par små fåglar som utsmyckning har kommit dit under min resa. På måndag fyller barnbarn 11 år och vi firar det på söndag. Nästa vecka på fredag fyller barnbarns mamma år och det firas också på söndag. I övrigt ska jag ta itu med min träning och ett antal skrivelser/motioner som länge legat och grott i huvudet.

Carin Högstedt

20190927

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959