21. sep, 2019

Ixia, havsstrand, pool, processtyrning, Ströberg, landsbygdsutveckling, NPM

Hej alla! Här är Dagens blogg från Rhodos, Grekland.

Har inte blivit mycket skrivet de senaste dagarna och den mycket blåa himlen, havsbrus och 25 – 30 grader drar mig ut, ut. Dessutom inte helt oproblematiskt med uppkopplingen. Wifi finns enligt beskrivningen av hotellet och det är möjligt att det funkar på någon plätt i anläggningen, men vi fick ge oss och köpa till. ”Vi” är alltså barnbarnens farmor, de som jag är mormor till. Farmor heter Monica. Vi hyr en lägenhet på ett hotell i Ixia på Rhodos. Har det hur bra som helst. I morgon utflykt hela dagen till Fjärilsdalen och en annan ö i arkipelagen. I övrigt ska vi hitta en buss och åka till Rhodos stad, där den gamla staden är sevärd. All annan tid går till bad och sol, god mat, läsa och slappa. Snart hemma igen. En vecka går väldigt fort.

Var här, som jag tror jag skrivit tidigare, 1976 med två av mina flickor. Minns inte var på ön vi var, men turismen lär ha vuxit sedan dess. Gott om gråsparvar här i ”vår” trädgård. Katter också. De ser hyfsat omhändertagna ut. Palmer och oleander i blickfånget från balkongen.

Inblicksreportaget igår i Smålandsposten om process-styrformen i Växjö kommun och de konvulsioner inom personalen den åstadkommit är välkommen och väldigt bra, initierad, seriös. Bo Ströberg med fler är en journalistisk tillgång av en djupgrävarsort som inte är vanlig i landsortspressen. Tack igen!  Jag har förundrats över hur just ordet process blivit så frekvent i kommunens budgetar och årsberättelser att det måste slå de flesta ord som inte är och eller men. För sådär 15 år sedan var Gunnar Elm © och jag tillsammans ansvariga för landsbygdsutvecklingen. Gunnar var drivande i att när vi skulle ut till folket i någon by/ort som ville t ex ha nya bostäder, så skulle alla berörda förvaltningar och bolag delta samtidigt. Alla skulle med. Planerare, VA-folket, miljö- och hälsa etc. Jag tror detta med process är just det. Men vi kallade det samarbete över förvaltningsgränser helt enkelt. Effektivt? -Ja, absolut, gav bra förutsättningar för rätt beslut. Att det sedan segat i förverkligande är en annan sak. Det har med prioriteringar av land kontra stad att göra. ”Landets” behov ligger längst ner i högen av behoven. Oavsett majoritet påstår jag faktiskt. Det visar sig ofta bli dyrt att bryta ny mark i småorterna. Då blir det liggande istället för att undersöka hur vi räknar ut dyrt och billigt, vilka kalkylmodeller vi har och om det är lång- eller kortsiktiga räkenskaper.

Det finns en förklaring till att process-styrningen stöter på patrull – eller det finns säkert många – men bolagen och kommunen styrs av olika lagar, aktiebolagslagen och kommunallagen. Det vore enklare med en ägarform och lag att hålla sig till.

Jag är stolt över att mitt parti i Växjö kommun tagit initiativ till att över huvud taget diskutera styrformer (som NPM, new public management), tagit upp tillitsstyrning, minskad administration, kommunala kommunikatörers roll kontra förtroendevaldas, personalens makt över sitt arbete, detaljstyrningen kontra personalens förnuft och professionalitet. Vi har motionerat och diskuterat. Min tanke är att vi ska fortsätta och bli än vassare med mycken kunskap i våra huvuden.

Nu läge att ta ett dopp i poolen. Blåser mycket vid havsstranden idag. Återkommer med ojämna mellanrum.

Carin Högstedt

20190921

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se