7. sep, 2019

Oskarshamn, student 64, igelkottar, LOV, Kommunnytt nr 7, "media", "politiker"

Lördag och tidigt uppe. Ska ta mig till Oskarshamn och jubileumsfira studentexamen 1964.  Men har lite att göra innan jag kan åka hemifrån.

Först tack alla som grattat till utmärkelsen och guldmedaljen till Eva-Britt Svensson och mig! Fått vykort, kramar, mail och positiva meddelanden på olika medier. Det värmer.

I torsdags upp 4.30 för att hinna med första tåget till Stockholm och möte med en grupp inom riksförbundet Noaks Ark, som arbetar med att revidera stadgarna för både riks- och lokalföreningarna. Vi är två representanter för lokala föreningen Noaks Ark Småland -Halland. Vi är väl förberedda och efter fem timmars möte är vi nöjda; vi har kunnat påverka förslaget till det bättre, speciellt ur de mindre lokala föreningarnas aspekter, tycker vi. Trötta går vi ut i ett varmt, soligt och skönt Stockholm. Har tid att promenera till centralen och tåget. Min medresandes man hämtar oss i Alvesta där vi annars skulle suttit och väntat en halvtimme – så skönt! Finns inget tristare än en väntan i Alvesta, som inte är eller kan göras till annat än just väntan i Alvesta. Är hemma 20.30. Tidigt i säng.

Upp tidigt igen! Nu är (V)äxjös Kommunnytt nr 7, som vi jobbade med på onsdagen klart och ska distribueras och delas ut.  Men innan dess till polisen. Bokat tid för nytt pass. Till kyrkogården för att tända nytt ljus. Använder femdygnsljus. Förnämligt att det finns. Plockar lite sena blommor också i min ”trädgård” till graven.

 Så är vi tre V-partister som drar söderut med Kommunnytt. Jag kör, mina kamrater rör sig som gaseller jämfört med mig, så de får hoppa ut och in och stoppa blad i brevlådor. Målet är Ingelstad men vi har för lite tid, så vi nöjer oss med Vikaholm, Tävelsås och Bramstorp plus en del däremellan.  På måndag blir det Ingelstad. Tillbaka i stan delar jag ett av mina mindre områden innan jag träffar Anna B vid Netto på Nydalavägen kl 16.00. Vi delar de nya lägenheterna (108 st) på Bokelundsvägen och står sedan vi Netto och delar live till folk som kommer ut ur affären. Mer rusch än vanligt. Vilken trevlig timme och avslutning på arbetsdagen!

Hemma igen och rätt trött. Noterat att igelkottarna inte varit framme, i alla fall inte frekvent. Googlar. De drar sig tillbaka och in i idet när temperaturen går ner till + 9 grader. Så det är väl läge nu att hitta ett gömställe i en lövhög, under ett hus eller vad det nu blir. Ingen aning om vart ”mina” kottar tar vägen, men troligen inte långt borta. De var runda och fina efter matning, så jag hoppas de överlever vintern. De måsta äta upp sig på sommaren för att klara sig, har jag läst.

Dessa djur har funnits i 65 miljoner år. De fanns på dinosauriernas tid. Onekligen ger de intryck av urtid. Tidigt i säng.

Smålandspostens chefredaktör Kristina Bingström skriver i sin moderatorspalt idag, lördag,  att uttrycket ”enligt media” används svepande. Känner mig träffad. Det händer att jag säger eller skriver så. Det är så media själva gör – skriver ”politikerna” lite svepande, fast det kan vara hur olika som helst mellan partier eller enskilda förtroendevalda. Det irriterar. Skulle kunna precisera oss bättre båda parter. När jag refererar till ”media” så avser jag seriösa sådana och framför allt DN, SvD, Smp, Dagens ETC samt Sveriges Radio P1 – de jag följer dagligen.  Andra media namnger jag förhoppningsvis.

Lägger märke till en skribent, Jonas Aronsson, språklärare bl a, som skriver så bra insändare i Smålandsposten. Senast (29/8) ”Skapar ett slöjförbud gemenskap i skolan?” Svaret är nej uppbyggt med fakta, tänkande, logik, erfarenheter. Tack för det.

Nu har vi fått handlingarna till första mötet efter ett tre månader långt sommaruppehåll med Omsorgsnämndens arbetsutskott nästa vecka. Det är ett mycket långt uppehåll för en så stor och viktig nämnd. Inte särskilt många ärenden. Fortfarande saknas V-motionen om att säga upp anslutningen till LOV. Jag vet att den har skickats till omsorgsnämnden för yttrande och innan dess kan den inte tas upp i fullmäktige. Känner att jag håller på att ilskna till. Det är ju inte svårt att svara på vår motion. Antingen är det ja eller nej. Går inte att säga jaså. Ett nej till motionen innebär ett ekonomiskt risktagande. Vi behöver inte prata ideologi, privatisering, vårdfilsofi, om vi inte vill. Kan stanna vid ekonomi. Det faktum att överetablering kan uppstå – och har uppstått – med LOV (Lagen om valfrihet) och att gäster i de kommunala särskilda boendena kan tvingas flytta till andra och LOV-boenden för att minska utgifterna… Det snålas på småsaker, men giganten i rummet står kvar.

Som sagt; till Oskarshamn och möte med studentkamrater. Spännande. Kan bli lite avvikelser från stora vägen till mina hembygdsbyar också.

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

20190907

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se