3. sep, 2019

Klimatnödläge, borgmästarmedalj, arbetsgemenskap, slöjförbud, aktivism i olika former, träningslycka

Här händer det positiva saker! Jag har installerat swish och i kursen jag går hos SeniorNet har jag upptäckt möjligheter i min iphone som gör att min aversion mot mobilen minskat betydligt. Tycker rent allmänt att jag genom livet tagit till mig innovationer och teknikutveckling, men lite motvilligt. Motviljan har vuxit men jag kan faktiskt övervinna den. Om än med svordomar och diverse sammanbrott.

Så igår också tid hos sjukgymnast. Och äntligen har jag förstått poängen med träning! Hen gav mig en rejäl omgång på 45 minuter. Jag trodde inte jag skulle kunna röra mig idag, men tvärtom; inte alls träningsvärk och mindre ont av artrosen, i alla fall idag. Nu känner jag mig motiverad och ska försöka gå in för träningspass varje vecka. Lovar inte för mycket, men jag var mycket nöjd när jag lämnade gymmet.

Idag fullmäktige med ett inslag som inte händer, men det hände: Borgmästarmedaljen (av guld) delades ut av kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M), en utmärkelse instiftad av honom själv. Det är andra gången den delas ut och utmärkelsen tillägnades Eva-Britt Svensson och mig själv, två vänsterpartister, för engagerat, långt och hårt arbete i politik och föreningsliv! Ja, det är rätt otroligt - men sant. Presskonferensen hölls i V-lokalerna, lunch med presidiet i fullmäktige på ”4 krogar” och så startade fullmäktigemötet med själva utdelningen. Fina blommor. Frank läste upp motiveringen, vi tackade med korta tal och församlingen var med på noterna. Många grattis.

Eva-Britt och jag har sedan slutet på 80-talet haft mycket gemensamt, bildat nätverk, bland annat gatuteatern Dackes döttrar, drivit antiporrkampanj (Växjö aktionsgrupp mot pornografi), suttit i styrelser för olika föreningar och gör fortfarande, i partiet men framför allt i föreningslivet utanför partipolitiken. – Hårt arbete, ja, men roligt, utvecklande, intressant - inget lidande, sa undertecknad. Eva-Britt sa att hon fått utmärkelser som EU-parlamentariker men den här medaljen slår allt – för den är på hemmaplan. Så sant. Ingen blir profet hemma, heter det ju. Det var lite nervöst, men uppskattat av oss berörda och en händelse som är helt unik. Stort tack!

I övrigt var fullmäktige lugnt och snabbt. Märkligt att inte fler och större ärenden finns på dagordningen efter uppehåll på tre månader! Ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge åstadkom lite diskussion. Miljöaktivister driver utlysandet av klimatnödläge över hela världen. Ett 30-tal kommuner i Sverige lär ha frågan på dagordningen. Här blev det nej. M+C+L+KD+MP ville inte bifalla motionen och utlysa klimatnödläge. Visserligen är det nödläge, men så ska vi inte göra sas i olika versioner från högerhållet. S+V ville bifalla men förlorade med 24 röster mot 37. Fempartimajoriteten fick stöd av SD i voteringen. – Tragiskt att ni inte vill stödja klimataktivisterna, tyckte V-partisterna. Finns ju ingen motsättning till det som görs i kommunen. Hur tror de den nödvändiga omställningen ska gå till, om inte aktivisterna får något stöd eller uppmuntran?

Ser att (V) sedan april lämnat in fyra motioner på klimat- miljöområdet: Motion om cirkulär upphandling, om utfasning av PFAS, om vegetariskt som norm, om att byta ut plastpåsar till pappersdito i torghandeln. Jag är stolt. Vi fick höra idag i diskussionen om klimatnödläget att ord inte hjälper utan nu gäller handling. Men då så! Då finns det motioner och handling att bifalla.

Ser i Lokaltidningen en stor artikel om att moderaterna vill utreda slöjförbud i förskola och grundskola. Läser med nöje min vän Afrah Ismails kommentar: ”Trött på att höra att alla flickor som bär slöja är förtryckta.” Hon tycker helt enkelt att flickor ska få välja vilka kläder de har på sig. Hon har själv fem flickor. En av dem bär slöja. Hon har själv arbetat inom vård, barnomsorg m m och hennes slöja har aldrig varit problem. Det är märkligt, tycker jag, hur det växlat från att vara ute med förbud, inte minst från högerhåll, till att det krävs förbud för det ena efter det andra som rör sig. Ämne för forskning.

Carin Högstedt

20190903

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se