30. aug, 2019

Bonderunda, Triathlon, Öjaby, Tallgården, Nydalavägen 50 år, 100 000 invånare

Startade för 23 år sedan. Två hängivna personal har arbetat där hela tiden. Sammanlagt är de fyra anställda. Kallades i början för ”fritidsgård för vuxna”. Idag säger vi mötesplats. Lokalerna är ständigt bokade. Det är soppluncher, läxhjälp, schackspel, kultur i alla former, svenska för invandrare (SFI), Lyssna Fika Fråga med politiska partier, bibliotek, kafé… Jag syftar på Tallgården på Hjalmar Petris väg, Araby i Växjö. Igår kväll hade Vänsterpartiet Växjö kallat de medlemmar som bor i området till möte på Tallgården. Det föll inte så väl ut numerärt, men blev ett mycket givande studiebesök istället, då Dennis, en av de länge anställda, höll en föreläsning om Tallgårdens historia och verksamhet. Lysande! Vilket engagemang! Betydelsen av sådana här mötesplatser är mycket större än vi kanske förstår. Vi behöver fler platser där människor kan träffas, prata, diskutera, lyssna på föredrag, sjunga, dansa, Befolkningen växer med politikens goda minne. 100 000 invånare skulle det bli har bestämts och det går som smort uppåt. Tyvärr går inte anslagen till mötesplatser i takt med befolkningsutvecklingen. En trevlig kväll som vi avslutade med en vandring i området (som är ett så kallat särskilt utsatt område). Passerade lägenheten på Nydalavägen, dit jag kom med man och två barn 1968-69. Vi flyttade från Kävlinge i Skåne till Växjö. Då var hyreshuset alldeles nytt. Sig alldeles likt faktiskt. Ingen tvekan om vilken lägenhet jag bodde i. 50 år sedan! När jag tänker efter, så var det första helt moderna bostaden för min del. Badade och duschade hur mycket som helst i början.

Om jag får råda så ska vi ha tätare kontakter med Tallgården och dess gäster och verksamhet framöver. Idéer kläcktes igår kväll.

Intensiv vecka! Tre V-partister besökte Hemvård Öjaby i tisdags. Vi fick med oss en del tips – kolla hur Kalmar kommun klarar att hantera behovet av vikarier. Vi träffade en specialistundersköterska inom geriatrik som har ett projekt igång inom demensvård. Öjaby hemvård har inte bara Öjaby som arbetsområde utan även Gemla, Räppe, Bergsnäs, halva Öhr, vilket betyder ett stort geografiskt område. Trots det har de bara en fyrhjulsdriven bil. Är detta faktum för att det är en kvinnodominerad arbetsplats? Ska kollas. Enhetschefen berättar att de har svårt att hinna med t ex genomförandeplaner i den utsträckning som ska göras. Hen menar att det är ett generellt problem. På fråga om svårigheter med rekrytering så svarar hen:  Nu börjar de ensamkommande killarna vara mogna för att ta klivet ut i reguljära arbetsmarknaden. De är intresserade av vårdarbete. - Så positivt – för alla parter!  Det kommer att finnas undersköterskor i framtiden också.

Nästa besök blir på myndighetsenheten för kommunens omsorg och vård. Där arbetar de som beslutar om vilken hjälp en sökande ska få – hemtjänst eller särskilt boende t ex. Det ser jag fram emot. Har många frågor kring detta.

I morgon ”bonderunda” i norra kommundelen. Det innebär att företag på landsbygden visar upp sig. Kan förstås vara en bondgård men även andra företag. Det blir trevligt. Vi är tre V-kvinnor som ska göra rundan – och sedan ska vi till Rottne och Rottnedagen där det bl a är tävling i Triathlon. Vi är där med V-tält och info förstås. Kommunpolitik innebär att vara marknadsknalle. Också.

Fin kväll. Stilla. Ska bara ta det väldigt lugnt. Invänta igelkotten – eller eventuellt igelkottarna. Ibland är de flera.

Ha en givande helg!

Carin Högstedt

20190830

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se