24. aug, 2019

Tjäna mycket och få 100 000 till på ett bräde! Kommunrehab, Vilhelm Moberg och sommarkväll

Nästa år tas värnskatten bort. Den infördes 1995 för att sanera statens finanser. Den innebär – eller innebar - att de med högsta lönerna fick höjd skatt med fem procent. Det handlar om de med över 703 000 i inkomst på ett år, som betalat fem procent mer på det överstigande beloppet. Enligt januariöverenskommelsen mellan S+MP+L+C ska värnskatten bort, en lång våt borgerlig dröm blir därmed förverkligad. Och höginkomsttagare kan räkna in en rejäl summa till den redan tidigare höga inkomsten. Till dessa hör riksdagsledamöter och många region- och kommunpolitiker, vilka senare har infört samma löner som riksdagsledamöterna. Näringslivstoppar hör naturligtvis till ”vinnarna”. Jag sätter det inom citationstecken för i ett långsiktigt hållbart samhälle tjänar alla på att klyftorna mellan grupper minskar, inte ökar. Som exempel på vad värnskattens borttagande betyder i realiteten så tjänar Stefan Löfven 81 000 kr sådär på ett bräde. Han har dock inte bett om detta, men gått med på krav från de båda allianspartierna.  Riksbankschefen Stefan Ingves kommer att få en skattelättnad på över 166 000 kr. Finansmannen Christer Gardell nästan otänkbara 813 000 kr. Siffrorna har jag från SvD häromsistens. Det känns överdjävligt i ett läge när kommuner och regioner/landsting skriker efter resurser för att hålla kärnverksamhet på en nivå som kan kallas välfärd. Speciellt förb-d är jag faktiskt över politikens – som jag tycker – oförtjänade pengar. Vad kommer det ut av förslag, reformer och framtidstänkande och visioner? Tycker det är väldigt tyst – förutom idéer om att förbjuda slöjor i skolan, förbjuda mobiler i skolan, förbjuda fattigt folk att panta burkar. Så väldigt påhittigt och nyskapande! OBS! Det sista är ironi.

Underbar kväll Sommar igen. Har träffat undersköterskor i veckan, vilket jag skrev om häromdagen. Igår besökte jag KommunRehab efter att ha fått brev från personalen. De vill få berätta om vad de gör på jobbet innan de flyttas till nya lokaler och eventuell aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Brevet skickat till alla ordinarie i omsorgsnämnden. För att få veta mer om något som jag möjligen hört nämnas men inte mer i nämnden eller arbetsutskottet, så bad jag om en träff. Bra! Tror jag nu förstått problematiken och verkligen trevligt att träffa tre kvinnor ur personalen och prata. Tyvärr inget möte på tre månader i nämnden, en nämnd med ett par miljarder i omslutning och ett par tusen anställda samt budgetproblem. -Ja, det är inte jag som är ordförande.

Roat mig denna lördag! Suttit på auktion i Braås tillsammans med en av mina bröder – och en stund en av döttrarna. Roligt, intressant, lärorikt om en har intresse för det gamla, topografisk litteratur, Vilhelm Moberg, konst och udda föremål. Ska ägna resten av kvällen åt att bläddra i två band Lennart Karlsson ”Medieval ironwork in Sweden” och beundra mina nya bokstöd i form av hästhuvuden. En mycket intressant boksamling från person i Kalmar  den här auktionen. Höga priser på en del – säkert med rätta. Böcker har ju i dagsläget inget värde alls – om det inte är något speciellt. Här hade Vilhelm Moberg dedicerat böcker och det har ju ett värde, även ekonomiskt på en marknad.  

Stilla, sol, blå himmel. Klockan är 19.15. I morgon sommarens traditionella familjeträff på Kronoberg, kaféet Ryttmästargården vid slottsruinen. Vi prickade in en riktig sommardag som det verkar på prognoserna.

Ha det gott!

Carin Högstedt

20190824

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se