21. aug, 2019

Undersköterskeupproret, PFAS, Sommarvägen, ojämställda löner och villkor, igelkottlivet

Hej och hå så jobbigt väder! Störtskurar och åska titt som tätt. Som vanligt blir jag trött och depp av elektriciteten i atmosfären. Men mer sommar och värme utlovas på löpsedlarna. De kan ha rätt.

Det lilla äppleträdet, som inte vuxit många millimeter under förra årets torka eller detta år, bär ett tiotal äpplen. Små men jag tog det första häromdagen. Fin smak på mina Transparent Blanche!

Ibland tre, ibland två och någon gång en igelkott kommer varje kväll och äter och dricker. Trevligt sällskap. Undrar när de går i ide? Får läsa på mer om detta intressanta djur. I början när de kom så gav de ett rätt förvirrat intryck och fällde ut taggarna om jag kom riktigt nära. Men det var då. Nu hittar de direkt var maten står och jag kan fylla på skålarna när de äter utan några taggar ut.

Nu är motionen om att fasa ut PFAS inlämnad. Det handlar om en jättefamilj av högfluorerade ämnen som finns i livsmedelsförpackningar, i brandskum, i allt från kosmetika till pizzakartonger. Enligt forskning är ämnena mycket svårnedbrytbara och ansamlas i natur, djur och människor, ger skador, påverkar hälsan. Expertisen menar att det finns alternativ så det går bra att sluta använda dessa ämnen. Motionen kräver att försiktighetsprincipen tillämpas i kommunen tills det – troligen - kommer ett förbud för användning, åtminstone nära mat och vatten. Danska COOP har fasat ut PFAS i livsmedelsförpackningar. Föredömligt!

Denna dag började bra med ett studiebesök hos hemtjänstgruppen ”Sommarvägen”. Vi var två V-partister och kände oss mycket välkomna. Enhetschefen tog emot och lämnade oss sedan med ca 20 av personalen för en stunds frågor och svar under kaffepaus. Fick ett par idéer med oss till förbättringar. Verkar vara en välfungerande grupp! De arbetar hårt men tycker de klarar det. 29 personal inklusive chef och samordnare. Riktigt roligt! Härliga kvinnor! De tog upp det faktum att unga människor inte vill arbeta inom vården och att det beror på den dåliga lönen. Tyvärr kan vi inte göra så mycket åt det på den politiska nivån. Det i Sverige pågående ”undersköterskeupproret” har drygt 14 000 namnunderskrifter för bättre villkor i äldreomsorgen. Hur många behövs för att rubba de ojämställda lönerna??? Den urgamla strukturen med lägre löner i kvinnodominerade yrken och branscher? Synen på kvinnors arbete som mindre viktigt? Två män jobbar på Sommarvägen, båda på natten om jag fattade rätt. Nästa vecka har jag bokat Öjaby hemvårdsgrupp.

Ikväll har V Kronoberg distriktsstyrelsemöte och jag ska dit. Därför denna korta blogg. Ha det gott!

Carin Högstedt

20190821

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se