18. aug, 2019

Dädesjö, samtal om vårdkris och kommunhus, skolk, oligarker och mördarclowner, populism

Dädesjö marknad – en 400-årig tradition, sa någon. Vilken mötesplats! Här träffar en människor som inte synts till på 20 år. Eller mer. Tre timmar tillbringade jag på marknaden igår – en marknad som bedömningsmässigt lockade större publik än förra året. Flertalet partier där. Vid V-tältet delade vi senaste Regionnytt – ett blad som görs av V-gruppen i  Region Kronoberg. Måttligt intresse från storhandlande marknadsbesökare med händerna fulla av matvaror, blommor, marknadsgodis, kläder och mycket annat. Brett utbud. Men vissa besökare har mycket på hjärtat. Inte minst situationen inom vård och omsorg; underbemanning, sjukskrivningar, personalflykt, stress – en ond spiral neråt. -Ja, det är besvärligt. I Växjö kommuns årsredovisning för 2018 står att en analys ”visar att Växjö kommunkoncern har en god förmåga att både attrahera och behålla personal”. Några sidor senare framgår att personalen inom omsorgsförvaltningen minskat med 35 personer, ”vilket delvis beror på en brist på utbildade undersköterskor”. Ett minus i bokslutet på 50 miljoner kr – vilken betydelse hade bristen på pengar??? Övertidstimmarna ökade under 2018. Både den korta sjukfrånvaron och den upp till 14 dagar ökade också, från en redan hög nivå. Behövs inte så mycket analys för att se att det inte är en hållbar situation, när allt fler äldre ska ha vård och omsorg. Kan bara upplysa folk om att med en vänsterpräglad budget, så hade 2019 varit 50 miljoner större. Summan motsvarar ca 100 fler personal. I realiteten hade det i alla fall förhindrat en minskning av personal. Det har stor betydelse för välfärden, vilken valsedel som folket väljer att lämna. Och inte hade vi satt igång ett bygge av nytt kommunhus för bortåt en miljard!  

Läst en artikel i Dagens ETC 12/8 av George Monbiot, som bl a skriver i The Guardian. Den har rubriken ”Mördarclownerna tar över – och backas upp av de superrika”. Mördarclownerna är Orbàn, Trump, Bolsonaro, Erdogan, Johnson med fler som styr nationer, som väljs till det, trots att de är ”överspända pajaser”, otänkbara som statsmän för ett antal år sedan. -Ja, en kan grubbla sig fördärvad över hur det blivit så här. Monbiot har ett svar, en analys av kapitalismens förändring, miljardär-oligarkernas makt och inflytande, den orättvisa fördelningen av resurserna, oviljan att beskatta inkomster och rikedomar. Artikeln slutar med att det är extremt svårt att korrigera och ändra i den ”offshorevärld” som miljardärerna skapat. Men vi kan börja med att förstå omfattningen av utmaningen. Inte särskilt hoppfullt alltså. Ulrika Lindahl följer upp i sin ledare i Dagens ETC 13/8. Hon skriver om en bok, Populocrazy,  av Catherine Fieschi, forskare och debattör. Hon, Fieschi,  menar att utan sociala medier hade världen haft populistiska partier och ledare, men de  kanske inte valts till presidenter. Lindahl: ”Världen är aldrig så trång som i ett twitterflöde. Lösningarna blir de enkla. Har vi problem med segregation i skolan? Förbjud slöjor. Har vi problem med fattigdom? Förbjud tiggeri. Har vi problem med sexbrott? Utvisa alla. Har vi problem med orättvisa och klyftor? Bygg murar.”  Bra skrivet.

I samma tidning från 14/8 läser jag att 27 800 gymnasieelever har fått sitt studiebidrag indraget för att de skolkat. Men tänk om de skolkar för att de ständigt misslyckas i skolan? Inte blir det bättre av indraget studiebidrag. Undrar hur det funkar i Växjö kommun. Ska ta reda på.

I morgon har vi möten med både fullmäktigegrupp och kommunal grupp. Håller på och läser in handlingarna till kommunstyrelsen. En hel del att bita i och fundera över.

Carin Högstedt

20190818

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se