15. aug, 2019

Smalspårscykelväg, Wilhelmshill, PRO, almanackor, ofrivilligt deltidsjobb = kvinnors jobb

Fick just definitivt besked; min bil är lagad och klar. Tyvärr så sent på dagen att jag får vänta till i morgon med att hämta den. Men inga problem. Buss nr 8 tar mig till närheten av bilverkstaden. Behöver bilen i morgon för att ta mig till Dädesjö marknad, där jag ska stå ett pass vid V-bordet. Och se mig omkring på marknaden förstås.

Cyklade till Evedal och Wilhelmshill, där PRO hade föreningsmöte i eftermiddag. Härlig cykeltur på gamla smalspåret. Mycket snabb färd mellan Sandsbro och sommarparadiset Evedal/Wilhelmshill. Det enda som är kvar av smalspårsjärnvägen är just cykelväg. I Kronobergs län. I Kalmar län är järnvägen kvar och en förening vårdar, utvecklar och driver verksamhet till sommarturismens fromma.

På mötet idag var det föreläsning – en grundlig sådan – om tidemätning genom historien, kalendrar och almanackor. Första kalendern som hittats är 13 000 år gammal. Det är ett ben från en örn som graverats med streck för dagar. Över huvud taget är det en spännande resa där olika tideräkningar tillämpats i olika kulturer för att så småningom bli mer likartade och utan större brister. Fantastiskt vad människor kunnat lista ut för tusentals år sedan genom att studera månen och solen. Första almanackan kom på 1500-talet. Trycktes av Gutenberg. Vissa almanackor är rätt åtråvärda – t ex den som strök 10 dagar i slutet, för att komma i rätt fas. Jag tittade igenom de almanackor jag har, när jag kom hem. Den äldsta är från 1918. Där jag någon skrivit ”Valborg och Hilding”, ”min älskade o jag” och ”vårt bröllop den 27 juni 1918” på pärmen.  Vet tyvärr inte vilka de är. I pappas almanacka från 1945 står vid 1 april med stora bokstäver ELISABET kl 7.10. Det var påskdagen. Elisabet är mitt tredje namn (efter både farmor och mamma). Det namnet var de tydligen överens om på det stadiet. Sedan skulle jag heta Kajsa, men det sa prästen nej till. Han menade att det var ett smeknamn av Karin. Jag blir faktiskt upprörd över detta. Kajsa har använts som dopnamn i släkten sedan minst 1500-talet, väldigt frekvent.  Karin också. Intressant föreläsning idag! Ska hålla utkik efter gamla almanackor hädanefter.

Läser ifatt tidningar i högen olästa/dåligt lästa. Dagens ETC 9/8, ledaren av Veronica Palm tar upp det ofrivilliga deltidsarbetet, som aldrig tycks upphöra. Det var en av de frågor som engagerade mig och många andra kvinnor och även män på 1980-talet. Vi visste ju att den låga inkomsten påverkar villkoren livet ut. Veronica beskriver situationen mycket bra. Enligt LO.s statistik är hälften av deltidsarbetet ofrivilligt. När kvinnor själva beskriver det så är det ofta att arbetet är för krävande för att arbeta heltid. LO-kvinnor finns ju i tunga arbeten, fysiskt och psykiskt, inom vård, omsorg, handel. Mycket lyfta, gå, stå, lyssna, le, sköta och bära. Vissa strukturer sitter som berg. Finns det någon enda reform i sikte som kan öka jämställda liv, löner, pensioner? Jag kommer inte på någon. De 73 punkterna – någon enda som syftar till jämställdhet i arbetslivet?

Carin Högstedt

20190815

@hgstedt

www.varhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959