12. aug, 2019

Industrihistoria, Öfverums bruk, industrihistoria, PFAS, miljöskandaler, bussfärd, bilfritt

Hemma igen efter utflykt och syskonträff i Gusum, Östergötland. Klev av bussen ca 21.00 på Norremark, 1 – 2 km hemifrån. Går ett par hundra meter och kollar lokalbussen hemåt. Inga större förhoppningar så sent på söndagskvällen, men har tur, Efter fyra minuter kommer bussen.

Efter att ha gjort en helt onödig stollegrej på p-platsen vid Samarkand (köpcentrum, hörs ju på namnet), och kört på en slags stålbåge som ska hindra folk att köra på skyltar o dy, så är jag utan bil. Den är på reparation. För en bilälskare som jag är det nyttigt att ta sig fram på andra sätt. I mitt fall en rolig och intressant upplevelse att åka buss mellan Växjö och Oskarshamn, tur och retur. Trodde det var en snabbuss som stannade max i Åseda och Högsby. Helt fel! Helgalet! Det var mängder med hållplatser, ett trettiotal, med fängslande namn på byar, som kanske bebos av någon året runt, kanske inte. Men möjligheten att stanna eller kliva på finns. En etnologisk, kulturell och nostalgisk bussfärd; jag har ju vuxit upp i Oskarshamn med omnejd och rört mig i de här byarna. Tack Kalmar länstrafik! Det går även att köpa biljett på bussen. Ja, på bussen, med kort eller kontanter. Kontantköp kostar 20 kr extra, men är ju ändå hanterligt. Så ingen utan mobil, appar, kort eller fan och hans moster är utestängd. Det går att åka från Trätsjömåla till Smältebro och tillbaka också.

Syskonträffen lyckat. Vi spelade en form av kubbspel (men inte kubb) som var riktigt roligt och fick igång oss. Fick god mat och pratade – mycket om vårt gemensamma intresse (mer eller mindre utvecklat) för konst och gamla saker, köpa, sälja och samla. Vi besökte åtskilliga loppisar och antikaffärer samt ett klädbolag, stor lada, i Falerum. Vi besökte Eds Bruk och Överums bruk. Smedsgrenen på vår farmors sida fanns på Överums Bruk 1797-1800, kanske längre. Mina syskons och min farmors morfars far är född och antecknad 1800 i kyrkböckerna som ”Nils Petter på Öfverum”. Här besöker vi Bruksmuséet. Så väldigt väl mottagna av mannen som är värd på muséet! Bruket grundades redan 1655 av valloner och är ett av en gång i tiden många bruk i trakten som fortfarande producerar – idag plogar framför allt. Från början var det kanoner och kulor till dem som gjordes. Sedan har det blivit spik, hästskor, husgeråd, jordbruksmaskiner och mycket annat, ofta dekorativt. Trevligt museum, snyggt! Rekommenderas för den som är intresserad av industrihistoria. Svårhittat, men det finns ett torg i Överum med en restaurang/pizzeria, som vi var mycket nöjda med.

När maken L och jag för ett antal år sedan roade oss med att följa en bok om svenska jätteträd i hasorna, så hamnade vi ofta i Östergötland. Såg nu när vi körde på gamla vägar hur enorma många ekar, bokar och andra träd är. Fina landskap och vyer i Uknadalen.

Frukost ute idag. Såg en ekorre ca 50 m bort. Tror det är den som Tassi jagade upp i ett träd i början på sommaren.

Skrev ett förslag till motion förra veckan om ”Att fasa ut användningen av de högfluorerade ämnena, PFAS-familjen. Den ligger fortfarande på is, för jag är inte nöjd med att-satsen, som ju ska avsluta en motion. Utan att överdriva på något sätt kan en sammanfatta att PFAS ska förbjudas enligt försiktighetsprincipen pga av att studier visar på samband användning av PFAS och cancer. Förbud är en nationell och internationell fråga, men en kommun ska kunna undvika att använda livsmedelsförpackningar som innehåller PFAS liksom brandskum som hamnar i dricksvattnet. Det senare har hänt. I lördags hade Hans Mannefred (folkbildare/fristående samhällsdebattör) skrivit om detta i en artikel i Smålandsposten Bra! PFAS kan vara i klass med DDT- och PCB- skandalerna. Jag ska ta itu med att göra färdig min motion.

Ikväll är det styrelsemöte med Vänsterpartiet Växjö. Skönt att komma igång igen! Har bokat lite studiebesök inom området äldreomsorg. Ja, som sagt, dags att fylla vardagarna med meningsfullt arbete. Men hoppas också på en varm augusti som tillåter fortsatt simmande i sjön och utesittande på kvällarna.

Carin Högstedt

20190812

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

OBS! Har bara ett telefonnummer numera: 0706214959, men nås bäst via mail.