5. aug, 2019

Torgaktivitet, prylsvinn o återbruk, liveauktion, zinkbaljor, Ester Blenda

Torgaktiviteten i lördags med ProLiv Kronoberg (prostatacancerförening) var jättelyckad med mina mått mätt. Vi hade bord med tälttak (tur det för det kom regnskur) mitt i den aktiva torghandeln med blommor, bär och livsmedel. Mycket folk ute och många bra samtal om livet och politiken men framför allt om cancer i allmänhet, prostatacancer i synnerhet och vikten av att ta prov om misstanke finns. Intressant att se hur kvinnor är öppna för att få infomaterial i handen, ger det direkt till mannen vid sidan och säger: Detta ska du läsa. Många berättelser ur livet fick jag mig till livs. Kändes mycket meningsfullt att lägga några timmar på detta. Vi var där två och två från styrelsen. Bra materiel – bl a ny bok av Carina Danemalm Jägervall och Ola Bratt om ”Sex,, samliv och prostatacancer”. Jag har ännu inte läst den, men den får uppskattning av dem som har gjort det. Ämnet är mycket angeläget.

Det enda negativa är min artros som begränsar min kraft att utan besvär stå och prata med folk ett par timmar. Vet inte vad jag ska göra åt det eländet men det ordnar sig väl på något sätt.  Stortorget i Växjö är en inarbetad marknadsplats sedan århundraden. Torghandeln är en mycket uppskattad företeelse. Förr hade Vänsterpartiet alltid torgmöten just där. Varför flyttade vi egentligen? Kanske för att scenen på Storgatan (kallas Speakers corner) skapades. Scenen har tak och det finns el att koppla högtalare till. Men publikmässigt är torget oslagbart. Förresten har vi inte torgmöten med mikrofoner och tal till publiken särskilt ofta längre. Det är mer samtal med folket.  

Så kom jag hem i lördags, tog en simtur i sjön, satte mig i solstol och tänkte: Nu ska jag sitta här i lugn och ro. Solen intensiv, blå himmel. Då hör jag åskan mullra. Förstår inte var den håller hus – men det ändrar sig mycket snabbt. Regnet börjar piska och mullret tilltar. Tassi springer och gömmer sig inomhus. Jag lägger mig i sängen, det dånar i huvudet och det dånar i ett över sjön. Därtill blixtar och dunder i och över dånet. Sannerligen växlande väder.

Idag är det måndag och jag har bestämt att det är en arbetsvecka. Nu ska jag ta itu med det som borde ha gjorts tidigare. Fick iväg en insändare idag, en kommentar till en artikel om ”prylsvinn” av olika organisationer som verkar för återbruk och klimatfrågor. Bra artikel, men jag tycker de hade glömt en viktig ”aktör”, den offentliga sektorns ansvar. Hoppas på snabb publicering i Smp.

I morgon är det 74 år sedan Hiroshima/Nagasaki och atombomben som dödade 250 000 människor. IKFF (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet) ordnar som alltid en minneskväll i Växjö (platsen är Café Fontaine, IOGT, Vattentorget) kl 19.30. Det blir tal av Monica Braw, sång och musik med Mats Sturesson och poesi av Tina Persson. Hoppas vi ses, säger jag och i och med det har jag bestämt att jag ska dit.

Har varit många besök här hemma och alla har passat på att simma i sjön.  Ett helt oväntat besök av en bror och svägerska med övernattning. Alla har fått bekanta sig med igelkott och de nu ca 20 pilfinkarna i skocken. Ingendera är särskilt glada över mycket folk på besök, men de kommer fram i alla fall. Min bror och svägerska kunde notera att ”kotten” inte alls är rädd för mig hur nära jag än kommer. Verkar känna igen den som kommer med maten.

Läser nu äntligen Fatima Bremmers ”Ett jävla solsken”, biografin om Ester Blenda Nordström. Har sett teaterpjäs och läst många artiklar om boken och Ester Blenda. Men boken ger mycket mer om journalistiken och kvinnors villkor, om Elin Wägner och ”Pennskaftet”, om tidsandan och förstås Ester Blenda själv.

Igår på liveauktion i Kvarnamåla igen, mellandottern och jag. Blev med restid 10 timmar. Ett helt hems lösöre såldes till förmån för Kattkommando Syd, som alltså fått en donation. Föreningen är en motsvarighet till Djurens vänner och katthemmet i Växjö. Det handlar om att hemlösa katter ska få vård, omsorg och ett bra hem. Mycket folk, bra priser (för hemlösa katterna) på mycket. Tänk att zinkbaljor kan bli värdefulla! I min barndom var det badbaljan, tvättbaljan och skurhinken, inget märkvärdigt alls.  Rolig dag och total avkoppling från världen i övrigt. En auktion är för övrigt en återbrukets högborg!

Carin Högstedt

20190805

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se