31. jul, 2019

Privatisering som mål? Egen regi med kvalitet,Tingsryd, marknadspolitik, vård som funkar

Igår kväll – utan förvarning – ramlade en stor bit av en hörntand ut. Ringde Folktandvården Norr, som är ”min tandläkare” strax efter kl 8 idag. Telefonkö – kort och snabb – och jag får tid 10.30!  Idag. Tar med mig tandbiten i en liten plastpåse. En vet aldrig. Har hänt mig förr att jag bitit av en tand som limmades ihop. De har bra klister. Har aldrig gett upphov till problem. I alla fall; jag är orolig. Måste ju ha en hörntand, ja, summa fyra förstås. 10.40 får jag komma in. De båda, tandläkare och assistent, ber om ursäkt för förseningen. Jag vill bara krama dem för att jag får komma så direkt. Vad är tio minuter hit eller dit i min situation. Tandläkaren tittar på hålet, på biten jag har med mig. Analyserar. Säger: Vi kan försöka limma dit biten igen. Det kan gå. Wow! Fem – tio minuter senare är tanden hel igen. Vilken service! Vilken effektivitet! Återbesök bokat. Tänker att allt negativt som sägs om vården påverkat mig så jag inte förväntar mig att få hjälp utan att stå i kö i en evighet. Det är faktiskt illa.

Gjorde ett nerslag på Tingsryds marknad igår. Träffade partikamrater i V-tältet. Trevligt! Åt lunch med Göran Mård, V-politiker i Tingsryd. Vi har varit engagerade i vänstern ungefär lika länge, alltså i decennier. Fick nu reda på att han 1961-64 bott i Oskarshamn och hade en flickvän i lilla samhället Korsvägen. Jag gick just de åren i gymnasiet på läroverket i Oskarshamn och bodde några km från Korsvägen. Ja, så det kan slumpa sig. Det politiska intresset från marknadspubliken är inte jättestort, men några samtal blev det under den korta tiden jag var där.

Jag älskar marknader. Maken L och jag hade samma intresse för sådana tillställningar. Hittade alltid något. Keramikmuggar och tillbringare i Spanien. Finaste gardinerna på landsbygdsmarknad i Frankrike. Bästa blusen på landsbygden i Kosovo. Tingsryds marknad är jättestor. Tredje största i Sverige, sägs det. Kompletterade min garderob igår med blus och kjol. Köpte marknadskarameller i ståndet från Mariannelund. De är bäst.

Superbra artikel igår (30/7) i Smålandsposten av partikamraterna Maria och Johnny med rubriken ”Vissa verksamheter är bäst i egen regi”. Fin ton och sansat svar på moderaternas ”Höjden av hyckleri” i Smp 23/7. Det handlar om tekniska förvaltningens verksamheter som den styrande majoriteten M+C+KD+L+MP har beslutat ska ut på entreprenad. Till exempel den parkskötsel som Växjö kommun enligt SKL ligger fyra i landet vad gäller invånarnas nöjdhet med denna skötsel. Det ligger nära tills hands att det varken är kostnader eller kvalitet som styr beslutet. Det är helt enkelt privatisering som är målet. Läs gärna hela artikeln!

Dagarna är långa, lugna och kravlösa ännu så länge. Träffar barn och barnbarn, simmar mycket, läser, ser rätt meningslösa TV-serier, sett friluftsteater, släktforskar, städat i datorn… På lördag är ProLiv (prostatacancerföreningen Kronoberg) på torget i Växjö. Vi ska informera och prata med den som vill om vår verksamhet. Jag ska vara där ett par timmar på förmiddagen tillsammans med Sten, som också är styrelseledamot. Ny erfarenhet för mig. Mina kunskaper är grunda än så länge.  Men vi har gott om bra material att ta del av. Tror det är många, män och anhöriga, som har funderingar kring detta lite tabubelagda ämne.

Carin Högstedt

20190731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se