28. jul, 2019

Varför blåser det så? papperslösa, Mahmoud, igelkottars matvanor, smeder i släkten

Hörde att Trump har fått tillstånd att använda försvarsbudgetpengar till muren mellan USA och Mexiko. Slår mig denna mur som han lanserade i valrörelsen och när han blivit vald då framstod som en bisarr idé, sprungen ur en galen hjärna. -Ånä. Det blir inte verklighet. Det är bara för mycket! Så snabbt vi vänjer oss och blir totalt blasé. Axelryckning. Ett steg närmare förverkligandet?

De varma sommardagarna gick snabbt över i Sandsbro. I fredags badade barn och barnbarn med fler här hos mig. Barnbarn hade olika flytetyg med sig. Vattnet ljumt. Jordgubbar och glass. Sedan började det blåsa. Rejält. Igår försökte jag sitta ute och jobba med min släktforskning. Gick inte att hålla samman papper, pärmar och dokument. Släkten flög iväg. Gick in och var inte ute på hela dagen. Hatar blåsten. När jag tittade ut frampå kvällen hade parasollen (nedfälld) vräkts omkull, blomkrukor rasat och möbler stuckit. Bättre idag men på gränsen. -Nä, det är inte synd om mig. Men det oroar mig att den här sortens hårda blåst inträffar oftare och oftare med åren. 32 år i denna lägenhet och jag kan jämföra. Lite trombliknande.

Tyvärr har jag inte fått in rutinen att lyssna på sommarpratet i radion. Jag hör delar av och vet ungefär vilka jag absolut ska lyssna på i efterhand. Alexander Mahmoud kom jag in i den senare delen. Hans så osentimentala beskrivning av papperslösas liv fick tårarna att rinna. Så himla bra och så bra att Alexander valt detta ämne! Och han hade med Iryna Zamanova, terroroffer från Drottninggatan, kvinnan som ska utvisas, hon som blev av med ett ben och har bett om nåd.

Håller på att förbereda den nästan årliga släktträffen med mina bröder och respektive. Om 14 dagar bär det av till Gusum, där Thomas och Anne bor. I närheten finns rötterna till smedsgrenen på vår farmors sida. Jag har kartlagt dem men det är länge sedan och jag kollar om jag gjort rätt, fördjupar och ska också hitta orter/byar som Forsby, Tinderedstorp, Kyrkbyn, Malmtorpet, Edet. Först på kartor och sedan i verkligheten. Farmors morfars farmor Kajsa Nilsdotter gifter sig 1797 i Västra Eds kyrka med Lars Malmgren (också Petersson och senare Edgren). De bor år 1800 i Överum, inom Överums bruk. Hittar dem i husförhörslängden. En son har de fått. Senare flyttar de till Eds bruk och så till Falsterbro bruk i Hjorteds socken. Där drunknar mannen 1811. Kajsa (också Catharina) flyttar med sonen till Kristdala socken och börjar nytt liv där. Jag kan följa smedsgren bakåt ett par generationer till. Hittar inget som tyder på valloninflytande. Den tanken har min familj odlat, då min pappa såg lite ”utländsk” ut, men ännu inget belägg för det.

Hörde att någon sett i Aftonbladet att en kvinna matar 15 igelkottar varje dag. Jag har ännu haft max tre samtidigt. Men de är trogna och kommer varje dag. Läst på om deras matvanor. Helt rätt med kattmat (torrfoder) och vatten. Behöver inte vara rädd för att ge dem för mycket. Om de kommer dagtid, vilket dessa gör, betyder det att de är hungriga. De ska dessutom äta upp sig till en viss vikt för att överleva sin ide-tillvaro under vintern. De har vant sig vid mig, men kommer inte fram om det är många på altanen. Intressant att se hur de snabbt lär sig var maten finns och vattnet. Först äter de, sedan till vattenskålen och så lägger de sig gärna i ett hörn och päser. Efter ett tag en ny runda.

I eftermiddag friluftsteatern Söderkåkar!

Carin Högstedt

20190728

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se