24. jul, 2019

Lilla Björka, skatteflykt, Iryna Zamanova, att be om nåd, bärplockare - att de orkar

Tack Torgny Klasson (L) för din artikel idag om ”När feghet får avgöra regeringsbeslut”, om ukrainska kvinnan Iryna Zamanova, som ska utvisas tillsammans med sin dotter. Iryna förlorade ett ben i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. Hennes situation är unik och hon har bett om nåd. En extrem händelse, en extremistisk terrorist som kör över och ihjäl intet ont anande människor. Iryna är en av dem som drabbas fysiskt och hårt. Jag tycker vi ska fundera på Klassons kritiska funderingar kring ”juridifieringen” av migrationspolitiken. Har den lett till en bekväm ansvarsflykt för politiken? Smålandsposten idag 24/7, smp.se.

Nu har det blivit en nyhet i flera media om hur dåligt skyddat Sverige är mot skatteplanering och skatteflykt. Sverige pekas ut som ett av de EU-länder som är sämst skyddade enligt ESMA (Europeiska värdepappers och marknadsmyndigheten). Tyskland är ett exempel på länder som ändrat lagstiftningen efter avslöjanden om de så kallade cum-ex-filerna. Det har inte Sverige gjort. Finner det märkligt att Sverige inte går i bräschen, eftersom här fortfarande finns vissa politiska visioner om att vård, utbildning och omsorg ska ha gott om resurser. Det ena hänger ju ihop med det andra.

I lördags, 20/7, hade två skribenter en mycket intressant artikel , också i Smp, om ljudmiljön i skolorna, problem och möjliga förbättringar. Jag måste erkänna min förvåning att det är lagstadgat att mäta luftkvalitén i skolorna men att obligatoriskt kontrollsystem för ljudmiljön saknas. Men nog har Växjö kommun undersökt ljudmiljön, akustik etc?  Eller är det en villfarelse? Kanske bara när någon slår larm? Men en behöver inte hämta barn eller barnbarn på skolan särskilt många gånger för att inse att det ofta är en jobbig ljudmiljö för alla berörda. Ska ta upp detta. Kanske en interpellation.

Varmt idag. Började med en simtur efter några dagars uppehåll, då varken väder eller humör gått min väg. Idag en rivstart med en tur till stan med olika ärenden, COOP, kyrkogården med jord till gravblommorna, Länsförsäkringar, torghandeln (jordgubbar, blåbär, bollkryss), partiexpen, MIO… Fina jordgubbar för 20 kr. Blåbären ska frysas in för att ha till youghurt i vinter.  När jag växte upp så bodde familjen mitt i blåbärsskogen. – Gå ut och plocka en liter bär! sa mamma till oss syskon och så blev det blåbär med mjölk. Trivdes rätt bra med skogen men inte alltid med att plocka och slåss med myggen. Ännu tråkigare var det att rensa dem. Fint att kunna köpa dem, plockade och rensade för en (allt)för billig penning.

Ikväll blir det en tur till Elin Wägners Lilla Björka i Berg. Där är Kristoffer Leandoer, författare och i Nobelkommittén. Ska bli intressant. Han ska tala om sin nya bok, som handlar om hur barn används i litteraturen. Och så om sitt arbete i kommittén. Kl 18.00, Lilla Björka i Berg.

Carin Högstedt

20190724

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se