15. jul, 2019

Magisk morgon, plastbantning, innovativ upphandling, amnesti nu! LOV, äldreomsorg

Igår en magisk morgon. Steg upp vid sexsnåret. Kompakt dimma. Såg inte sjön, såg knappt huset 30 m bort. Varmt. Stilla. Inte en själ ute denna söndagsmorgon. Sitter med frukosten ett par timmar och upplever hur dimman sakta, sakta viker undan. Sjön är spegelblank. Fåglarna dyker upp. Nötväckan – den som föredrar att äta upp och ner – är en trevlig och flitig jäst. Skator kivas. Kan inte avstå en simtur. Perfekt morgon.

”Sköldpaddor dör och Sverige vill förbjuda sugrör”. SvD igår 14/7, informativ artikel om plastbantning. Världen använder mer plast för varje år. I Sverige använder varje invånare 130 kilo plast per år (källa Naturvårdsverket).  Siffran växer årligen. Av 448 milj ton plast som tillverkas i världen varje år hamnar ungefär 8 milj ton i haven.  Det säger sig självt att förbud för sugrör och plastmuggar väger lätt i denna mängd. Inte fel att förbjuda, skadar inte alls, men det räddar inte djuren. Enligt forskare i artikeln är det återvinningsbar plast som är ett svar. Ett annat är att använda biobränslen vid framställning av plast. Ett annat är att ha en fungerande sophantering. Plasten i haven kommer ofta från osorterade soptippar, där plasten blåser iväg. På besök i Kosovo såg jag djur gå och beta på ängar där det var fullt med plastpåsar o dy. ”I Sverige blir knappt 10% av plastavfallet nya plastförpackningar.” Det är nytt för mig. Så lite av allt som sorteras av omtänksamma medborgare. Vad händer med de 90 procenten? Cirkulär ekonomi ska råda. Plast är ett bra material till mycket, men kan göras på bättre sätt och återvinningsbart. Växjö kommun skulle kunna bidra till plastbantning genom innovativa upphandlingar. Det går att ställa krav på det som inte finns i en upphandling. T ex går det att efterfråga engångsmuggar för mediciner i vården, som är av annat material än plast. Om det inte finns något sådant, så kan industrin forska fram en sådan produkt. Bara som exempel. Kanske finns?

På min favoritö Sardinien har en kaskelot, 8 m lång, avlidit. I magen har hon 20 kilo plast och en baby. FRUKTANSVÄRT. Så människor beter sig och så förb-t onödigt. En fråga att ta upp är också hur mycket mikroplaster det finns i insjöarna? Kontroll av Växjösjön häromsistens var nedslående.

Läser in (en gång till) Växjö kommuns årsredovisning för 2018. Det är intressant. Kanske mer för det som inte står än det som är med. Noterar att utbildningsförvaltningen ökade med 120 medarbetare. Det låter rimligt i en ständigt växande kommun. Det har kommit till nya enheter och stärkt den befintliga utbildningsverksamheten, står det. Bra. Jag vet att elevhälsan har förstärkts t ex. Men omsorgsförvaltningen då? Här har personalen minskat med 35 personer, ”vilket delvis beror på en brist på utbildade undersköterskor”. Sjukfrånvaron har ökat – dock inte den längre än 60 dagar. Omsorgsnämnden hade 2018 ett underskott med 47 milj kr. Då har direktiven varit att hålla igen på utgifterna och det som kostar är personal. Minskad bemanning trots större behov än budgeten medger leder till stress som leder till sjukskrivning som leder till mer stress och… Ond cirkel. Inte bra för någon eller någonting. (V) hade i budget för omsorgen 2019 50 milj kr mer än majoriteten. Helt rätt prioritering. För 2020 hade S+V knappt 50 milj kr nya pengar, med hjälp av skattehöjning.  Men de pengarna såväl som ambitionerna är bortröstade.

Det blir nya val. Betänk vilken valsedel du tar – du som upprörs över vårdföretaget i Tingsryds kommun som delar ut över 40 milj kr till aktieägarna och erbjuder en miserabel omvårdnad av allt att döma!

Ulrika Schön, tack för din insändare i Smålandsposten idag: ”Vart tog alla människors lika värde vägen?” Vi behöver läsa och höra om detta varje dag. Ett bra exempel i samma tidning är artikeln om Bilal Safi, som räknar dagarna – inte till semester eller skolstart, utan till utvisning efter 3,5 år i Sverige, jobb och språkkunskaper. Ge dem amnesti! När ni ändå läser Smp – ta gärna del av min artikel om äldreomsorgen och LOV, (lagen om valfrihet). Den lagen kostar mer än den smakar, trots det tjusiga namnet.

Igår bad- och fikaträff på altanen med bl a barnbarnen. Ja, vi badade förstås i sjön. Hyfsad temperatur. Speciellt dotterdotter är helt otrolig i vattnet, forsar fram som en tävlingssimmerska. Tack VÖSS för er simskola under flera år som gav barnen en rejäl grund för att ha roligt i vattnet. Ett par partier boccia också. Idag ska jag förbereda en släktforskningsexkursion. Jag kör, mellandottern kartläsare.

Sorgligt beslut att inte skriva under FNs konvention om förbud mot kärnvapen!

Carin Högstedt

20190715

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se