11. jul, 2019

Ölandsbesök, loppisfrossa, olycka, I oxögat, igelkottar, narkotikaartiklar

Hissnande läsning i SvDs näringslivsbilaga om knarkhandel och produktion i Sverige. Jag skrev om skattesmitarna som använder paradisöar som bankomater häromdagen. Nu en serie om narkotika. I måndags (8/7) om svensk betongfabrik som importerat 300 kilo kokain och maskerat det som betong. Värde en kvarts miljard. I tisdags om hur Stureplan som epicentrum för kokainet och hur lägenheter i Stockholm omvandlas till reningslaboratorier. De som åker fast är ofta hantlangare som gör skitjobbet (t ex fraktar sväljkapslar i magen). De som styr det hela går oftast fria. I gårdagens tidning ges klassperspektiv på användningen av narkotika bland ungdomar. I dagens tidning om hur vinsterna från narkotikaförsäljning döljs i lyxklockor, fastigheter, bilar… Jag förstår – om än motvilligt – att kriminaliteten i de TV-serier och deckare jag ser och läser är en mild västanfläkt mot verkligheten i Sverige idag. Bra artiklar.

Hemma efter två dagar med alla tre döttrarna på Öland. Vi åkte norrut från bron på tisdagen. Besökte Sandvik, där vi två gånger hyrde en stuga när barnen var små. Tittade på badplatsen, hamnen, besökte en loppis/antikaffär. Sandvik har utvecklats sedan då på 1970-talet. Lilla huset vi hyrde nu en villa. Så började vi leta efter en annan stuga som vi också hyrde ett par gånger någon sommarvecka. I närheten av Källa, det visste vi. Stannade vid Källa ödekyrka, en plats som aldrig går att få nog av. Äldsta gravstenen från 1100-talet. Senaste 1800-talet. Kör lite på måfå men orten Kvarnstad, en bit från Källa, ringer i huvudet. Och visst! Stugan på 20 kvm finns kvar kompletterad med ett bostadshus och omändrad till någon form av gäststuga. Fint ställe. Badplatsen vi gick till varje dag verkar inte användas längre. Lyckosamt att hitta rätt efter ca 45 år!

Vi bor på Mormors pensionat Strandhagen utanför Rälla. Påminner mig om den sommar jag som 16-åring sommarjobbade på Pensionat Sjöstugan i Byxelkrok (norra Öland). Skalade potatis och diskade. Onsdagen på Himmelsberga friluftsmuseum, lite djur av utrotningshotade raser, fina byggnader från gångna tider, konstutställningar. Tittade också på Ismanstorps borg. Och båda dagarna totalt kanske 15 loppisar. Lite fågelskådning hanns med också. Plus besök i Naturbokhandeln i Stenåsa. Förstår inte själv hur vi hann med så mycket som vi gjorde. Och då har jag inte nämnt OLYCKAN. En katt hoppar ut från en buxbomshäck, rakt framför bilen. Inte en chans att klara den. Tragik. Katten död direkt. Vi pratar med boende i villorna runt om. Ingen känns vid katten. Får ett telnummer till en djurklinik för att kunna få hjälp med att identifiera katten. Den har en märkning i örat. Det lyckas. Lurvas, som den heter, har en matte med flera katter. Vi får telefonnummer till matte, men hon svarar inte. Vi ringer djurkliniken igen som gärna tar emot oss och katten för vidare befordran till matte. Hon ringer senare och tackar för att vi hörde av oss och inte bara lämnade Lurvas, som var 13 år och – trodde matte – kanske börjat höra dåligt. Han var en bra bit hemifrån. Jobbigt och sorgligt men det kunde varit ännu värre, om han inte dött direkt utan blivit illa skadad.

Vi avslutade besöket på Öland med ett besök i favoritantikbutiken i Stora Rör. Snyggt och prydligt. Mycket rimliga priser. Alla hittade något att ta med sig. Hemfärden tog tid. Bilolyckor och köbildning utanför Kalmar.

Ida Andersens bok I oxögat har jag nu läst ut. Bra, ett nöje att ta del av Sissel och Eskils liv och den tid de finns i, 1740-talet i Ekeberga socken. Det handlar om bygget och uppväxten av Kosta glasbruk, om kampen mellan industrialismen och bondesamhället. Fattiga människor som Eskil skulle göra dagsverken åt bönderna, inte bygga glasbruk. Men Eskil och Sissel vill inte vara livegna, de vill vara fria människor. Jag har för mig att jag sett att det ska komma en fortsättning. Ser fram mot den. Men jag kan ha fel.

Igelkotten här och kräver mat. Kommer varje dag, ibland flera gånger. Igår kväll var de två och de är inte goda vänner.

Carin Högstedt

20190711

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se