8. jul, 2019

Ord o handling - får inte ihop det, liveauktion, Kvarnamåla, värnskatt för välfärd, Regionnytt ut

Dagarna går. Inget badväder. Min dotterdotters födelsedag firades inomhus i lördags. Gick bra det också. Ett annat år var det barnspring i gräset och dusch medelst vattenspridaren.

Så vansinnigt vackert! Jag besökte byarna Lädja och Rösås i norra kommundelen i fredags (Bergveckan). Vilka hus, vilka gårdar, vilken natur! Kuperat. Gjorde nerslag för att hitta en ring till mig själv. Har vuxit ur de jag haft, som jag fick använda såpa för att få av mig, när jag skulle operera ett öga. Till slut kom jag till Aino Gates glasutställning i Rösås. Hon hade två ringar. Den ena passade. Nöjd. Har hennes farfars (Simon Gate) champagneglas, Salut.

På kvällen stand up i Residensets trädgård (Scensommarevent), en innergård som normalt inte är öppen för publik. Säkert 100 personer där, helt OK väder. Tyvärr inte min stand-up-smak. Vill ha mer satir, skämt med mening. Men så kan det vara. Bara att få sitta under den enorma lönnen är värt ett besök, när det nu var öppet för allmänheten.

Har sett och lyssnat på Jonas Sjöstedt (V), Nyamk0 Sabuni (L), Magdalena Andersson (S) och Ebba Busch Thor (KD) och deras tal i Almedalen. Måste säga att om jag inte hade gedigna kunskaper om partipolitiken sedan decennier tillbaka, så skulle jag vara helt förvirrad om jag tvingades välja parti efter att ha hört talen. Ingen vill öka klassklyftor, alla vill ha bort vårdköer och bygga ut äldreboenden. Hur kan det då se ut som det gör – med ökande klassklyftor, med brister i äldreomsorgen, med köer till vården?! Hur kan Ebba Busch Thor stå och skryta med hur KD i kommunerna prioriterar kärnverksamheten istället för arenor och skrytbyggen? Hon borde besöka Växjö och ta till sig om KDs inställning till nya kommunhuset! Är Växjö enda undantaget? Ånä. Säkert inte.

Retoriskt var EBT väldigt skicklig, utan tvekan. Även Magdalena Andersson höll ett bra tal. Innehållsmässigt håller jag på Jonas, tydligt klass – tal och helt rätt att förra mandatperioden när (V) deltog i budgetförhandlingarna så blev det många reformer som gynnade barn och unga, kommuner och regioners verksamheter, kort sagt välfärden. Många av de reformerna har gått förlorade genom M+KD+SD-budgeten och genom S+C+L+MP – avtalet. MA hade den goda smaken att något beklaga detta faktum och en eller annan återställare kan måhända komma till hösten. Men faktum kvarstår. Det parti som vill satsa på välfärden får ta fram resurser från staten till kommuner/regioner. Och det är lättare att göra det om inte skatter sänks –  borttagandet av värnskatten är ett hån mot skola, vård, omsorg för alla. Prat hjälper inte.

Igår var mellandottern och jag på en traditionell liveauktion i Kvarnamåla, söderut mot Tingsryd. För mig första gången jag är där. Vi kom halv tio på förmiddagen. Jag var hemma igen 18.45. Ändå lämnade vi innan allt var slut. Intressant! Började med redskap och dylikt utomhus och fortsatte så småningom inomhus med mängder av utrop, högt och lågt om vartannat. Till slut var folk rätt utmattade och på slutet såldes mycket för 20 kr per rop. Dottern och jag gjorde en del inrop, ibland för nöjet att gå igenom en låda och se vad som döljs i mängden grejer. Jag är försörjd med stearinljus i rätt många år kan jag säga, alla färger, alla storlekar, blommiga, grenljus… Kul dag! Kvarnamåla lägger ut bilder på sakerna på hemsida men det går inte att bjuda eller handla på nätet. Bra kvalité på utbudet av varm korv och hamburgare, glass, kaffe… Gick åt mycket under den långa dagen. Gott om folk på denna folkfestauktion.

Idag fått motion genom att gå och cykla med vårt Regionnytt, som ges ut av regiongruppen och nu kommit med nytt nummer efter att regionfullmäktige haft budgetfullmäktige. Ett par hundra har jag fått ut. Cyklade i områden i närheten där jag normalt inte befinner mig. Bra sätt att få koll på vad som byggs och förändras, sommarstugor blir permanentvillor etc.

Carin Högstedt

20190708

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se