5. jul, 2019

Om skatteparadis o sommarparadis, Trafikplats Fagrabäck, Lammhults skola o nya kommmunhus, bankomat

Har börjat titta på den danska serien Follow the money på SVT Play. Välspelat, spännande! Kanske därför jag läste SvDs näringslivsbilaga lite noggrannare än vanligt igår (4/7). Rubrik: ”Anders Borg ville stoppa avtal med skatteparadis.” Sammanfattning: ”Anders Borg försökte lägga ned Nordiska ministerrådets projekt att skriva informationsavtal med skatteparadis. Till slut tröttnade Norges dåvarande finansminister och ville driva projektet utan Sverige. Inte heller Magdalena Andersson har försökt täppa till hålen i skattelagstiftningen.” Birgitta Forsberg har på två sidor berättat om hur Torsten Fensby, ”världens största expert på skatteparadis”, ger upp sin kamp för skattelagstiftning som ska täppa till hål som gör det möjligt gömma pengar i skatteparadisbolag. Han tar i alla fall ett sabbatsår. Det är en  häpnadsväckande artikel, ja, lika spännande som Follow the money. Så här säger Fensby: ”Jag vänder mig emot att man låter en svensk elit tömma delar av den svenska statskassan på pengar. Hela skatteparadisindustrin penetrerar djupt in i den svenska statsapparaten. Vi har inte någon som helst lagstiftning i frågan. Svenska statskassan är en bankomat för den som kan spelreglerna”. I dagens SvD (5/7) följs artikeln upp med intervju med finansminister Magdalena Andersson. Hon menar att frågan är prioriterad, men har inga konkreta förslag. Det enda som hänt på den fronten är sådant som EU tvingat fram. Finansministern är representant för (S) i Almedalen idag. Hoppas hon får frågor på temat skatteparadis. Läs artiklarna!

Är det något nytt i Forsbergs reportage, idag kompletterad med Mikael Törnwall? Kanske inte; egentligen vet vi men suveränt att få det så bra beskrivet på ett bräde så att säga. Vi vet ju t ex att Sverige har världens mest generösa lagstiftning för vinster i välfärden/skolan. Jag värjer mig mot kunskapen. Jag växte upp när Sverige fördelade resurserna medvetet för att även arbetarklassen skulle kunna leva drägligt, utbilda sig och bo modernt. Jag trodde att Sverige var bästa landet i världen, var stolt. Detta sitter djupt och därför värjer jag mig mentalt för kunskaper som visar motsatsen. Det är så sorgligt onödigt med växande klassklyftor i ett civiliserat land.

Lammhultsborna (norra delen i Växjö kommun) har varit mycket tålmodiga i väntan på skolans om- och nybyggnad, bibliotek och sporthall. När det nu var dags för beslut efter åratals utredningar – så är det för dyrt. Bromsen slår till. Visst. Byggkostnaderna har ökat markant de senaste åren och inte bara i Lammhult! Som boende i Lammhult säger i Smålandsposten idag: När nya kommunhusets kostnader ökade, så stoppades inte bygget. Nä, men Lammhult ligger 4-5 mil från Växjö centrum (obs ironi).

Trafikplats Fagrabäck har fått klartecken från regeringen. Alla överklagningar är avfärdade och avslagna.  Runt 300 miljoner till ett onödigt betongmonument för att bilar ska kunna köra förbi Växjö i 100 km/h. Strider mot miljö- och klimatmål på alla nivåer, äter upp en del av ett naturreservat. Finns utredning som visar att det blir sämre för kollektivtrafiken och cyklister. Hela bygget är en parallell till Förbifart Stockholm. Jag är fullständigt övertygad om att siffran 300 miljoner inte kommer att hålla. Men processen drivs framåt och när slutsumman är ett faktum så är det säkert för sent att stoppa. Här rör det sig mest om statliga pengar, som också är skattepengar.  

Väg 941 i Uppvidinge kommun, en näringslivsväg mellan Fröseke och Grönskåra på 11 km är aktuell igen. 2013 första politiska beslutet att bredda vägen så att lastbilar som använder vägen ska kunna mötas. Sedan fler beslut om samma sak. Men ingen verkställighet. Trafikverket är mot breddningen. Lokala enskilda har lagt ner enormt arbete på att få vägen i bra skick (det händer olyckor!) och sedan december 2013 fått stöd av politiken. Jag drev vägfrågan i dåvarande regionförbundet Kronoberg och till slut så var alla partierna med på noterna (med Bo Frank (M) i spetsen). Nu är verkställandet i fara igen. Annat ska prioriteras verkar det som. Hela historien borde vara intressant för Uppdrag Granskning. Hur långt och länge kan ett statligt verk motarbeta politiska beslut?

Igår var jag på sommarfest med PRO på Wilhelmshill, Evedal, vid Helgasjön. Jag är medlem men inte aktiv i den föreningen. Någon gång då och då med på något möte. Igår var en sådan gång. Träffade en ”dagmamma” till äldsta dottern och en klasskamrats mamma till mellandottern. Många år har passerat. Trevligt med dessa samtal! Wilhelmshill är ett gammalt träslott, patriciervilla kallas det väl. Kommunen äger (det är ursprungligen en donation) och pensionärsorganisationerna förvaltar, sköter det både ute och inne. Hyr ut till bröllop och fester. Pengarna från uthyrningen går tillbaka till fastighetens skötsel. Detta sommarparadis som är öppet varje dag under den varma säsongen är (naturligtvis) ifrågasatt av den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP. Målet verkar vara en privat entreprenad. Det lär inte bli billigare drift! Återigen ingen uppskattning av ideella krafter som verkar för en enkel sommarvistelse för pensionärer och ett vackert alternativ för barnkalas och fester för den som vill hyra för rimlig kostnad. Om Wilhelmshill blir det strid!

Blåser friskt men solen skiner idag. Drar ett varv till Bergveckan och ikväll dags för Scensommar och stand-up på Residensets innergård.

Stockrosorna blommar successivt och gläder mig ofantligt.  Alla hittills har vacker rosa färg.

Carin Högstedt

20190705

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se