29. jun, 2019

Landsbygdspolitik, konst på landet, kultur och kollektivtrafik, Gynkelstorp, Berg, Tolg

Dagarna har varit fyllda av barn och barnbarn och många bad. Några möten kvällstid också. Nu ligger några veckor väldigt blanka framför mig. Födelsedagar, träffar med nära och kära men i övrigt fria för att göra mycket eller inget alls. Med de höga temperaturer som råder nu, så lutar det åt inget alls. Blir helt blasé när det är runt 30 grader.

Den mindre igelkotten (av de två som visat sig här) rör sig nu hemtamt på altanen. Får lite kattmat som den äter och äter i övrigt av nerfallna fröer från fågelmataren. Vad jag förstår är den nu orädd inför mig och en bajshög på altanens dörrmatta antyder att den vill in. Där finns ju också kattmat minsann.

Fin artikel i Smålandsposten idag om Galleri Garaget i Gynkelstorp, mellan Berg och Tolg i norra kommundelen. Det är vernissage med utställande konstnärerna Kent Wisti och Ulf Lundkvist. Galleristen Lars-Erik har 10 år bakom sig i ett annat Galleri Garage, lite närmare Berg. Maken L och jag besökte och köpte också konst på dessa utställningar som är en del i ”Bergveckan”, vilken går av stapeln denna tid varje år. Bland andra verk har vi där köpt en etsning av just Ulf Lundkvist. Bergveckan med dess konstutställningar, hantverk, Elin Wägners Lilla Björka med seminarier, mopedrally med mera med mera är en landsbygdsvecka med massor av ideellt engagemang bakom och förtjänar verkligen uppskattning. Ingen värme får hindra ett besök där idag och speciellt Galleri Garaget. Kent Wisti är en av mina favoritsatiriker.

Bergveckan visar att Växjö kommuns landsbygd inte ligger i dödsryckningar. Det händer spännande saker. Kommunens satsning på scensommar, kultur för vuxna och barn, på många orter i hela kommunen, är mycket bra kulturpolitik. Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd. Behövs bättre kollektivtrafik, gärna närtrafik och lägre priser – för bl a pensionärer. Det ska vara möjligt att bo och få service även utan bil. Digitalt tillgängliga livsmedelsbutiker i olika former växer upp här och där i landet. Bygdebolag bildas för att lösa satsningar. Finns hopp. Kommunen ska vara behjälplig och underlätta för nya grepp och initiativ från befolkningen.

Nu dags för dagens första simtur. Strålande väder ur badperspektiv. MEN gräsmattan går i gult redan. Vattenståndet i sjön är lågt.

Carin Högstedt

20190629

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se