21. jun, 2019

Djurliv på altanen, flora och fauna, 10 %, traditionell midsommar

Igår kväll fick jag besök av en igelkott. Den första i år, tror jag. Eller möjligen andra. Trevligt. Den åt av nerfallna solroskärnor från fågelmataren. Till frukosten idag hände att en liten talgoxe flög in i en fönsterruta. Den hamnade på altangolvet och såg helt bruten ut. Jag räddade den från katten och lade den på säkert ställe. Därifrån har den uppenbarligen flugit iväg. Påminner mig om när maken L hittade en, till synes, död fågel på balkongen (i annan lägenhet). Han tog den i hushållspapper och slängde den i sophinken. När jag senare öppnade skåpet med sophinken satt en grön vacker fågel på kanten. Den flög ut genom balkongdörren, som en annan fågel fenix. Minns också när en blåmes hade flugit in i ett fönster. Satt med slutna ögon i en buske och såg eländig ut. Då kommer en annan blåmes med ett frö i näbben och stoppar in det i näbben på den halvdöda mesen. Som piggnar till och flyger igen! Det gulligaste jag sett.

Har jobbat stenhårt hela veckan med fysiska saker. Flygbladsutdelning i södra kommundelen, städning, ogräsrensning. Finns ingen ände på vad som behöver göras. Badat tre dagar i rad. Ca 20 grader och väldigt skönt. Härligt sommarväder överhuvudtaget. Rejäl åskskräll igår kväll med 10 mm regn på tio minuter. Effektiv blöta i den torra marken. Har begåvats med stockrosor lite överallt. Två är planterade men det har kommit upp fler lite här och där. Är det förra sommarens extremväder som åstadkommer detta? Precis som det kommer penséer överallt. Ser ut att bli gott om vindruvor också.

Redo för midsommarfirande med familjen på landet. Det blir grillat och jordgubbar, tårta,  spel och lek, promenad runt byn.

DN/Ipsos  idag – (V) fjärde största parti med 10 %. Alltid något. Två sidor och det handlar nästan enbart om (KD) och dess nedgång. Ordstävet besannas: Snabbt fånget, lätt förgånget. Min enkla politiska analys av minus 4 % för KD.

Nu är igelkotten här igen! Erinrar mig den sommaren när vi hade en hel hoper igelkottar, som åt kattmat. De flyttade in i obevakade ögonblick – kanske hade vi altandörren öppen på natten. Bosatte sig under ett skåp. Maken L hade en kasse med kommunala handlingar i hallen. När han tog den och skulle dra till jobbet, tyckte han den var väl tung. I påsen låg en igelkott. Detta är sant.

Ha en riktigt skön midsommar!

Carin Högstedt

20190621

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se