18. jun, 2019

Klimatångest är en sak, klimatflykt en annan, en realitet. Simhallsbesök. Första simturen.

Premiärdopp i sjön idag! Hög tid. Mätte upp 22 grader i vattnet, men så varmt var det inte. Kanske 19-20. Skönt. Mycket varm och vacker dag. Städat altanen, varit på hemmahosmöte i eftermiddag. En liten grupp inom ProLiv Kronoberg (prostatacancerföreningen) förberedde en information till Region Kronobergs politiska ledning nästa vecka. Trevligt och givande i 70-talsvilla i Öjaby, stadsdel i Växjö.

Har alltid P1 inställd på bilradion, i arbetsrummet, i köket. Nu är den senare radion flyttad till altanen. Ska ha nära till sommarpratarna bland annat. Väldigt många intressanta program. Igår t ex om klimatsmarta res-sätt. Inte så enkelt att som att alltid ta tåget. Det är olika utsläpp beroende på drivmedel. Missade delar av det hela, men det finns säkert att ta del av på SRplay.

Söndagens DN hade en krönika av Björn Wiman kulturchefen, med rubrik ”Kvinnorna och barnen är klimatkrisens bortglömda offer”. P1 har också uppehållit sig vid det globala tillståndet, där klimatflykten är ett faktum. Wiman skriver om Indien där hetta och torka varit ovanligt svår den sista tiden. Varmast på jordklotet har uppmätts – 50,8 grader. New Deli har haft  48 grader i juni. Teknik slocknar i hettan. Människor dör, slutar fungera. I vissa områden har 90 % av folket lämnat sina byar och hem. 4 700 jordbrukare har begått självmord. Kvinnorna ärver sina mäns skulder. Flickors skolgång är det första som offras i fattigdomen. När kvinnor flyr lever de farligt; överfall, våldtäkter, misshandel. ”Att vara fattig och kvinna är de sämsta förutsättningar man kan födas med och klimatkrisen, den jäveln, förstärker detta”. Wiman citerar Johanna Frändén från 8 mars i år. -Ja, vi kan beklaga regnskurar på midsommarafton, men för miljoner människor är vädret en fråga om liv eller död. I Turkanaregionen i Kenya, där de första spåren av mänskligt liv hittats, där har klimatet gjort det så gott som omöjligt att bo. Rädda Barnen har uppmärksammat kvinnors och barns svåra situation där.

Igår gjorde delar av V-gruppen i Växjö kommun guidat besök på nuvarande simhall vid Växjösjön. Tittade på och fick en lektion i vad som finns i de undre regionerna, alltså under bassängerna. Mycket teknik som krävs! Fem-sex föreningar har sina lokaler här. Skytte, brottning, jiujitsu som exempel. Fina och välskötta lokaler såg vi, men saknas god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar.  Platsen för nya simhallen är given; Här ska den vara, vid Växjösjön och med möjlighet att bygga kallbadhus ut i sjön. Finns vad jag förstår en betryggande majoritet för platsen bestående av S+V+M.

I övrigt cyklat/gått i några timmar med (V)äxjös Kommunnytt. Söndagen utflykt till Lund och inflyttningslunch hos maken L.s dotter som bytt boplats från Malmö till Lund. Vi var sex personer från min familj som tog tåget (flöt bra) och hade en trevlig eftermiddag med god mat. Vi träffade också makens son med sambo och barnbarnet Julia, som nu är fem år. Jättebra att vi kom iväg och lyckades sammanstråla så många!

Nu dags laga lite mat och kanske ett kvällsdopp också.

Carin Högstedt

20190618

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959