2. jun, 2019

Läsvärt i DN idag, slut semester, olivträd vid liv, hussvalor bor på hotell

Kom lyckligt hem från Kroatien, mitt i natten till lördag. Sista dagen fint väder och vi badade i havet. Sådär 17 grader bedömer jag. Friskt. Har nu läst resedagboken från förra resan till Kroatien och ön Hvar med maken L. Det var midsommarafton 2004 vi åkte via Kastrup. Jag kände inte igen mig i staden Jelsa på ön, när vi nu var där med utflyktsbåt. Där hade jag rätt. Vid koll i dagboken bodde vi då i staden med samma namn som ön, Hvar. Då en soldränkt vecka med bad på strand med FKK /freikörperkultur), naturistbad. Nu summa två badvänliga dagar. Men trevligt ändå! Vänliga människor som talar bra engelska. Funderade på vilka som var flest boende på hotellet: Hussvalor eller människor? Mängder med svalbon i taket på balkonger och andra språng. Så bra att de får vara ifred. I övrigt duvor, koltrastar, gråsparvar, trutar, fiskmåsar, bofinkar.

Startade dagen med rätt noggrann läsning av tidningar. Ledarskribenten Lisa Magnusson i DN en upplyftande spalt om kommunpolitiken i Staffanstorp. Förbud mot tiggeri drabbade summa en tiggare. Beslut om att IS-återvändare ej ska få någon form av bidrag – berör inte en enda person i kommunen ifråga. Nu senast slöjförbud i grundskolan. Handlar om max ett barn. Magnusson frågar sig med rätta om det inte finns några riktiga problem att ta itu med i Staffanstorp. -Ja, en undrar ju.

Peter Wolodarskis söndagskrönika i samma tidning, helt suverän analys av Adaktusson som journalist kontra som KD-politiker, public service och Ebba Busch Thors (KD) lagom-retorik. Läsvärt!

Så ut på cykel med (V)äxjös Kommunnytt i ett par timmar och så till landet och besök hos barnbarn med familj. Fika ute. Blå himmel! Vi konstaterar att snart är det skolavslutning, midsommar, semester och sommarlov. Beundrar växtligheten i den stora trädgården. De bor på en gammal gård med mycken yta mellan och runt ladugård och boningshus.

Här hemma upptäcker jag att olivträdet som jag trott dött men ändå inte forslat bort – det har börjat grönska! Så roligt! Nu har jag två olivträd. Tror att krukväxterna är på gång. Jag planterade för tidigt och snö och frost gick illa åt dem, men de repar sig så sakteliga.

Två veckor framåt väldigt mycket att göra. Budgetfullmäktige i två dagar, omsorgsnämnd, flera styrelsemöten i de föreningar/organisationer jag på senare tid har tackat ja till att ingå i: ProLiv (prostatacancerföreningen) och ABF är två av dem. Verkligen intressant att vara med och lära nytt. Budgetfullmäktige kan bli riktigt häftig. Det jag har kunnat ta del av i media ur de blå-grönas förslag är kontroversiellt – privatiseringar enkelt uttryckt och kulturellt tveksamma idéer om flytt av konsthallen och Fria ordets hus. Nåväl. I morgon har vi i (V) möte inför budgeten. Jag lär återkomma om detta.

Vacker kväll! 19 grader nu 18.15. Sommarkänning – igen.

Carin Högstedt

20190602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959 – snart bara detta telefonnummer, numera privat.