29. maj, 2019

Segull wings, monument, vandring, regn o rusk, sol o bad, EP-val besvikelse o lättnad

Ett livstecken från Podgora, i ett av Europas solsäkraste områden. Enligt statistiken 28 soliga dagar i maj månad. De tre övriga dagarna har vi lyckats pricka in… mellandottern och jag. Regn, åska, kyligt. Stack ut näsan några gånger för att hitta en buss och besöka Makarska. Möttes av en vägg av regn. Är inne på fjärde boken. MEN idag lite tunnare molntäcke och vi drog iväg på en vandring upp till ett monument som syns vida omkring. Det är fiskmåsvingar (seagull) i betong, en kraftfull, hel vinge som ska symbolisera frihet och Adriatiska havet, en bruten vinge som ska erinra om alla som dött till sjöss för sitt land. Fritt översatt. Det är mäktigt och där hålls nog ibland evenemang av olika sorter. En rad stenbänkar finns, som en mindre amfiteater. Utsikten är bedårande. Vi gick vidare på småvägar och stigar genom ett hav av blommor, de flesta lätt igenkända som våra svenska ängsblommor runt midsommar. Även orkidéer. Osäker på arten. Kom till grannbyn, som är liten och synnerligen fin med trädgårdar, som väcker min odlarlust. Rent och snyggt överallt. Tre timmars vandring och vi var mycket nöjda.  

Så äntligen bröt solen igenom och dagen blev helt igenom lyckad med avslutning på fiskrestaurangen Nota Bene. I morgon med båt till öarna Hvar och Brac´. Hvar har jag varit på tidigare, med maken L, en semestervecka. Ska bli en intressant dag. Fredag tillbaka hem.

Vi följde EP-valet i söndags kväll - förstås. Lättnad eller besvikelse. Beror på vilket perspektiv en ser med. Lokalt/nationellt – stor besvikelse. Globalt/europeiskt – kunde blivit värre med ännu fler högerextrema/populistiska mandat. Grattis till miljöpartiet/de gröna, som stärkts i ett antal länder!

Budgetarbete pågår hemmavid. De blågröna har lagt fram sitt förslag idag, tror jag. Det blir mycket inläsning lördag-söndag. Skönt att ha denna vilsamma vecka i kropp och själ, när verkligheten kräver koncentration och intellektuell rörlighet.

Carin Högstedt

20190529

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se