19. maj, 2019

Flashback, Violetta Parra, sjukhuset, visselblåsare, NPM, pengarna styr - inte behoven

Så sakteliga viker trycket över pannan, men det är en seg förkylning eller liknande. I fredags gick det bra. Börge Nielsens begravning i Moheda kyrka var fin och kyrkan nästan fullsatt. Många föreningar där – ABF, PRO m fl plus revisorer från Region Kronoberg och många andra. Prästen utgick i sitt tal från Börges egen bok om sina seglatser i danska farvatten. Violetta Parras ”Jag vill tacka livet” inledde. Var beredd på en flashback; första begravningen jag är på efter maken L.s för 20 månader sedan. Då var också Violetta Parra med. Det blev parallella upplevelser, dels minnesgudstjänsten för Börge, som jag känt sedan 70-talet, dels maken L.s motsvarande. Konstigt nog kände jag mig styrkt efter detta.  Kanske fungerade som meditation.

Deltog i ett välbesökt och givande regiongruppsmöte på eftermiddagen. Diskussion om nytt sjukhus eller bygga till och om det gamla.  Ingen enkel fråga, inget enkelt svar. Vårt resultat under utarbetande och blir offentligt i början på denna vecka.

Lördag morgon febrig igen och ställde in mina aktiviteter och åtaganden. Medlemsmöte, vårfest, EP-valaktiviteter på stan… Istället tråkigt, tröttsamt innesittande.  Nåväl. Nu får det vara nog med den förkylningen eller vad det nu är. Nu är det ny vecka och massor att göra.  Kommunfullmäktige på tisdag. Tre V-motioner på dagordningen: Inför visselblåsare i kommunen, gör Kulturskolan avgiftsfri inom en treårsperiod och så ”om att låta människors behov styra den kommunala välfärden”, som handlar om att skrota NPM, New Public Management. När jag läser handlingarna till omsorgsnämndens arbetsutskott på onsdag blir just NPM-motionen högst aktuell. En ny ersättningsmodell för särskilt boende beskrivs. Framgår att en översyn av grundbemanningen på kommunala boenden pågår – ”för att nå budget i balans 2019”. Vidare ska aktiva arbetssätt arbetas fram för ”utevistelse och aktivitetssamordning, med systematisk användning av civilsamhället”. Så tydliga exempel på hur pengarna/budgeten styr, inte behoven. Och att allt mer av innehållet i de boendes liv blir beroende av att frivilligföreningar/anhöriga ställer upp. Jag tycker det är jättebra att föreningslivet är del i utbudet av aktiviteter, men systematiskt förlita sig på det? Det krävs ju just frivillighet från föreningslivet. Växjö kommun är inte barskrapad. Omsorgsnämndens budget är för liten helt enkelt. Behoven ska styra. Det rör sig om ett kärnområde och handlar om människor som många gånger har svårt att föra sin talan. Den som fyllt 90 + ska inte ens behöva motivera sitt val av särskilt boende.

Slut för idag.

Carin Högstedt

20190519

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se