16. maj, 2019

Nattpatrullen, Kvinnojouren Blenda, MUCF, Bibliotekets Vänner, partimöten, studenter och halsont

Tredje dagen med halsont, huvudvärk och feber. Trött på det, trött av det. Skulle haft barnbarnen i eftermiddag men ställde in. MEN dottersonen missade skolbussen och kom hem till mig i alla fall. Trevligt avbrott. Åt en rejäl lunch (skolmaten inte så god denna dag) och så körde jag honom hem. Hoppas att bacillerna inte hann bita tag i honom. Vet inte om det är influensa, förkylning eller pollenattack. Kombination kanske. Det är fruktansvärt mycket gult frömjöl överallt ute. Missar även vår årsstämma ikväll i min bostadsrättsförening. Tråkigt. Lämnat in en fullmakt så att min röst kan räknas i alla fall – om det nu skulle uppstå behov av rösträkning. Måste vara något mer alert i morgon för att delta i en begravning av en partikamrat i många år, Börge Nielsen från Lekaryd. Han hade svår cancer som han levde med länge – alltid positiv till den sjukvård han fick och överhuvudtaget med en mycket positiv livssyn, trots sjukdomen.

Veckan som gått började väldigt bra med tre givande studiebesök i måndags: Kvinnojouren Blenda – ville uppdatera mig. Har ett långt förflutet som aktiv i jouren men inte de senaste åren. Min partikamrat Maria med plats i kommunstyrelsen hängde med. Jättebra info om läget, om jourens olika verksamheter, statistik och kommunens uppsägning av avtalet med Kvinnojouren blev ännu mer absurt. (Se tidigare bloggar på sista tiden och artikel i Smålandsposten 9/5.)

Så besök på Växjö kommuns Nattpatrullen, de som ser till vårdtagare om nätterna, alla nätter mellan 21 och 07. Mycket informativt av chefen Peter och samordnarna Malin och Emelie. Den här informationen har jag inte fått tidigare. Många arbetsplatser har jag besökt men många är kvar. Inte minst inom äldreomsorg finns mycket att sätta sig in i. Ca 7 600 besök per månad gör patrullen, som består av ca 42 anställda. De önskar nya lokaler för mer samordning. De vill ha bilar som är höga och automatväxlade. El- och gasdrift går inte ännu på grund av körsträckorna som löper över hela kommunen. Vill också att privata utförare ska ha samma journalsystem som kommunen, vilket inte är fallet. Direkt klantigt att inte kräva det vid upphandlingar och avtal, sägs det runt bordet. Detta var ett studiebesök som arrangeras av omsorgsnämnden. God uppslutning från ledamöterna i nämnden.

Så besök i partiets regi på MUCF, den nya (i Växjö) myndigheten med det svåra namnet: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Generaldirektören Lena Nyberg informerade oss om verksamheten och vi ställde frågor. Tacknämligt att Växjö och Kronoberg fått denna utflyttade myndighet, som har mycket kunskaper om ungas villkor och upplevelse av livet. 90 anställda och nästan alla är nya på jobbet.

För övrigt en halvdag med fullmäktigegruppen för genomgång av arbetet, systematik, förankring, kommunikation. Intervju av två studenter som ska göra ett arbete och valt det nya kommunhuset som ämne. Trevligt. Nu började rösten dock svikta och halsontet ta överhanden. Deltog i alla fall i distriktsstyrelsens möte på kvällen. Även bibliotekets Vänner har haft styrelsemöte i veckan. Häftigt program för hösten klart. Börjar med Aase Berg och hennes arga bok ”Haggan”.

Nu lite mera glass (som flyter ner fint i onda halsen) och vila.

Carin Högstedt

20190516

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se