12. maj, 2019

Prideglädje, EP-val, V Göteborg, Lövgärdet, kvinnofrid, humanism kontra marknad

Fantastiskt! Så roligt! Så stort! Så glatt! Växjö Pride – tusentals människor i paraden, 90 föreningar/organisationer/företag och packat med åskådare, som av en eller annan anledning inte går med men det är uppenbart att många sympatiserar. Vi var många i sektionerna Vänsterpartiet och Ung Vänster med Maria på röda lådcykeln och musik i täten.  Idag har jag sett Smålandspostens livesändning från hela paraden. Ett annat perspektiv än att gå i den. Rysningar av lycka över alla dessa människor som dansar fram, alla som talar om alla människors lika värde, berättar om att de är där för att deras barn är HBTQ-personer och att de är i paraden för deras skull… Växjö Pride är dock inte bara paraden utan en hel vecka av seminarier och samtal om vad som behöver göras för att alla ska kunna uppleva att vara trygga i sina liv oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet etc. Paradglädjen beror på att vi kommit långt i Sverige och Växjö, att vi kan uttrycka oss utan risk för straff. Tyvärr är det inte så överallt i världen, långt, långt ifrån.

Efter dagar, veckor, med trist och kallt väder kom sol och värme igår och hjälpte upp stämningen till rena euforin. Före paraden hade (V) EP-valslördag på Storgatan med utdelning av foldrar och valsedlar. Innan dess var jag en stund på fotbollsmatch. Dotterdotter spelar i SAIK-lag (Sandsbro AIK). De vann med den äran och solen sken över Norremarks fotbollsplaner.

I fredags var vår fullmäktigegrupp i Göteborg på studiebesök. Vi träffade delar av Göteborgs V-grupp plus politiska sekreterare för att jämföra och se om vi kan lära av deras arbete. Intressant. Så besökte vi Lövgärdets socialkontor och träffade både V-politiker och anställda där. Lövgärdet är en del av stadsdelen Angered, Göteborg. Socialkontoret är ett försök att komma närmare medborgarna i Lövgärdet och de vi pratar med är entusiastiska över att arbeta där. De är kända för att ha infört sextimmars arbetsdag, vilket sedan med ny majoritet inte får några resurser längre. De har dock behållit goda erfarenheter och organisation från sextimmarstiden. Vi var mycket nöjda med dagen, när vi summerade på tåget hem. Lång dag blev det för oss som åkte tåget kl sex från Växjö, men verkligen värd resan.

Köpt nya fågelfrön till småfåglarna. I kylan, regn och snöblask så kändes det som det behövdes.  Ett tiotal pilfinkar är jätteglada, några blåmesar och talgoxar också.  Och så idag: två rätt färgglada likadana som jag inte sett tidigare. Bofinksliknande i storlek och utseende. Skulle naturligtvis fota dem, letade efter mobilen och såg hur de flög upp i ett träd och så … borta. Hann inte memorera utseendet tillräckligt för att ha det på näthinnan. Känner mig dum, men jag vet inte vad det var för några. Någon sorts skvätta? Fortsätter titta ut så ofta jag kommer åt. Det har hänt förr att någon fågel har visat sig i mina buskar en enda gång.  Som jag vet om. Stjärtmes t ex.

I morgon tre olika studiebesök på schemat; Kvinnojouren Blenda, Nattpatrullen, MUCF. Ja, ingen dag i den politiska vardagen på lokalnivå är den andra lik. Det är bland annat därför jag bloggar; jag vill förmedla hur intressant och givande det är att engagera sig politiskt. Inte alltid roligt men givande och tacksamt. Ja just tacksamt. Inte ett enda lidande med hat och hot!

Tack alla ni som sagt uppskattande saker om min artikel om Kvinnojouren i Smålandsposten i torsdags! Den frågan ska vi vinna. Det ska sättas en anständighetens gräns för vad som ska ut på marknaden, säljas till lägstbjudande.  

Carin Högstedt

20190512

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se