8. maj, 2019

Röstkort, EP-val 2019, Ett jävla solsken, Diakonicentrum, MUCF, HBTQ och unga

Deltog hela förmiddagen på MUCF.s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) seminarier om ungdomar, HBTQ, normer och inkludering. MUCF är den statliga nyinflyttade myndigheten som fått sitt säte i Växjö och Kronoberg. Vi var två från V.s fullmäktigegrupp där. Vilken tillgång för kommunen att ha all denna kunskap om hur unga människor har det, på fritiden, i skolan, i sina liv! På måndag ska vår kommunala grupp besöka myndigheten och få info om hela verksamheten. Idag var seminarierna ett inslag i Växjö Pridevecka. Jag är glad att jag gick till Palladium och lyssnade på alla föredragen. MUCF är ansvariga för Youmu.se, den infowebb om sex, relationer, kropp och hälsa, som finns på flera språk och av vars besökare 80 % är från andra länder än Sverige. I april hade webbsidan 85 000 besökare. Vi fick se statistik på HBTQ-personers utsatthet för kränkningar och mobbning. MUCF har utbildningspaket, t ex heldag för all skolpersonal på en skola, om bemötande och inkludering. Också lättillgänglig skriftlig info om vad som kan göras inom föreningslivet. Bra!

Igår åt jag lunch på Diakonicentrum, en mötesplats som drivs av Svenska kyrkan. Noterade hur hjärtfrekvensen lugnade ner sig i den miljön. Det är något särskilt där, som gör att en känner sig hemma och stressen minskar. I alla fall gäller det mig. Här arbetar volontärer och hit kommer människor som är ensamma, har dålig ekonomi, är kristna eller inte. Eller som gäst helt enkelt för att det är trevligt att vara på denna mötesplats.  Här kan en sitta och prata i väntan på maten kl 12.00, spela spel, hjälpa till med dukning. Maten kostar 30 kr eller frivilligt mer för gästerna.

Nu kom röstkortet i brevlådan! Det blir röstning i morgon. Ikväll med Eva-Britt Svensson med dotter på ”Ett jävla solsken”, efter boken om Ester Blenda Nordström, på Växjö Teater. Spännande!

På lördag 11/5 Växjö Prideparad! Happy Pride!

Carin Högstedt

20190508

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959