7. maj, 2019

EP-val 2019, Malin Björk, MÄN, kommunrehab, hjälpmedelscentraler, HBTQ-certifiering

I morgon onsdag 8/5 börjar förtidsröstningen inför EP-valet. Hade varit bra med ett röstkort, för jag hade tänkt rösta. En tradition jag har; rösta första dagen det är möjligt. Jag är denna gång dessutom utomlands på själva valdagen. Posten kom just (kommer här hemma 17-19!) och inget röstkort med.

Dagens ETC kom däremot med posten, fredagstidningen (3/5)! Vet inte vem som ska anklagas men Postnord ligger nära till. Tidningen kommer nästan aldrig på rätt dag. Men innehållet håller. Här går att läsa om upphandlingen av skyddade boenden som stockholmskommuner gjort. Det vill säga en del av traditionella kvinnojourers verksamheter. Kvinnojourer gör mycket mer och en fråga när privatiseringen går som löpeld är: Vem ska göra det där andra? Det förebyggande? Informationen? Utvecklingen? Barnverksamheten? Samtalen? Systerskapet? Nu kommer bl a 12 aktiebolag att ersätta kvinnojourer, bara fem lyckades få avtal. Bra Dagens ETC att ni uppmärksammat detta!

I Växjö kommun pågår förberedelser för samma procedur som i Nacka med fler kommuner. Föreningen MÄN har startat namninsamling mot vinstdrivande privatisering av skyddade boenden. Bra! Finns på facebook. Skriv under!

Finns det ingen gräns för blå-grönas iver att göra ”marknad” av fungerande sociala verksamheter? Det fanns en tid när konservativa hade viss social förståelse och insikt. Socialkonservativa, socialliberala – var är ni?

Igår besök av Malin Björk, Vänsterpartiets listetta till EU-parlamentet. Jag mötte upp Malin och hennes assistent Berit på stationen i Växjö. De kom från Malmö respektive Stockholm till Alvesta. Två tåg och båda försenade. Olika bud om tider, byte av spår och svinkallt. Det löste sig och de kom i tid till föreläsningen men jag var bottenfrusen hela dagen. Mötet på Linnéuniversitetet gick bra men kunde ha lockat fler studenter. Malin enkel, chosefri, säker och mycket kompetent och kunnig. Kan inte ha bättre kandidat. I morgon onsdag är hon i utfrågning i P1.

Efter Malin var det besök på Växjös Kommunrehab med info om bostadsanpassningsbidrag, rehabilitering, hjälpmedel, syn- och hörselkonsulentens arbete med mer. Det är mycket som görs bakom kulisserna i en kommun! Och allt bärs upp av entusiastisk personal. Av en slump var jag idag med på regiongruppens besök på hjälpmedelscentralen på Älgvägen i Växjö. Utan tvekan är det lite förvirrande för utomstående vilken instans som sköter vad – kommunen eller regionen. Regionen har en hjälpmedelscentral och några hundra meter därifrån ligger kommunens. De gör inte samma saker, men det finns gränsfall och är många gånger obegripligt för de som behöver ett hjälpmedel. Mycket intressant och nya kunskaper på hjälpmedelscentralen idag. Slutsats: Samordna, lägg ihop kommunernas och regionens verksamhet så långt det går. Ordna filialer ute i kommunerna. Vi ska undersöka hur andra kommuner och regioner gör. Det verkar vara olika lösningar i olika regioner. Utrymme för enklare och effektivare?

Efter Kommunrehab direkt till fullmäktigegruppen och sedan kommunala gruppen i tre timmar med mig som kvällens ordförande. Nästan alla i gruppen där och livligt värre. Många skratt, många beslut om nya interpellationer, nya idéer att förverkliga, nya motioner. Interpellation om Kvinnojouren Blendas framtid av Maria G, motion om HBTQ-certifiering av biblioteksverksamheten och om vegonorm i kommunens mötesmåltider. Vi var överens men diskuterade livligt. Vi veteraner och nya har börjat vänja sig vid varandra och kan tillåta oss att både skämta och diskutera på allvar. Klimatet och takhöjden är synnerligen väsentligt för framgång i opinion och valrörelser. Vi hade också Vöfab- tjänstepersoner för att informera om simhallsprojektet. Många frågor och svar. Projektet är ”parkerat” för närvarande. Händer inget nytt just nu i avvaktan på utredning om betongens status i nuvarande simhall.

Ska ge mig lite återhämtning nu. Ha det gott!

Carin Högstedt

20190507

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se