25. apr, 2019

Sommarjobb och sommarskola, Omsorgens dag, SOL, interpellation, reservation

Den gräsliga blåsten har mojnat. Måste komma ut i solen istället för att sitta inne vid datorn.

Fått ihop en reservation i ett ärende igår på omsorgsnämnden. Handlar om Vägledning SOL (Socialtjänstlagen) för handläggare inom myndigheten, som bedömer om och i vilken omfattning en person som ansöker om stöd i sitt liv ska få det. Förr eller senare hamnar ju väldigt många av oss i en sådan situation att orken tryter, att vi inte klarar matlagning, hygien, att röra oss obehindrat. Tack och lov finns det hjälp att få i vårt land! Men naturligtvis inte obegränsat. Vilka gränser som ska gälla – det är det som Vägledning SOL handlar om. Alltför detaljerat och snålt i vissa delar, tyckte jag och fick stöd av (S) i nästan allt. Två av yrkandena fick bifall. Lägger ut reservationen på nätet senare. Över fem timmars möte igår med mycket information och diskussion, voteringar och frågor. S+V lade förslag att använda tre milj kr av det egna kapitalet att genomföra ”Omsorgens dag” med. Det är en besparingsåtgärd att dra in denna dag som omfattar alla anställda inom omsorgen. Vi tror det är en dålig sak att dra in på just detta. Gör ju inte jobben i omsorgen mer attraktiva precis. Största problemen är ju rekryteringen av personal, som inte finns eller vill ha de ofta tunga arbetena med mycket stort ansvar för människors liv och hälsa. Men vi förlorade voteringen med 8 mot 7. Stöd av SD.

Ser i min kalender att jag skulle varit på ABFs årsmöte igår kväll. Det glömde jag och jag hade inte hunnit dit i tid även om jag ansträngt mig beroende på nämndmötet plus att jag var rätt mör efter det långa mötet och dessförinnan en timmes information om bl a kommunens arbete för anhörigvårdare. Entusiastiska tjänstepersoner gav bilder från livet som anhörig till funktionsnedsatta barn och vuxna. Många driver sig själva till utmattningens rand – eller över gränsen och blir själva sjuka.

På tisdagskvällen missade jag årsmötet med Bibliotekets vänner, för då var det kommunfullmäktige. Ett tämligen lugnt sådant. Mest debatt var det om min partikamrat Marias interpellation om krav för att få sommarjobb. Kraven på betyg och sommarskola har vädrats i många media i hela landet. Utskåpat av många skribenter. Ja, sommarskola är jättebra, har vi alltid hävdat. Sommarjobb är också mycket bra och utvecklande. Problem uppstår när de båda storheterna blandas ihop, helt i onödan. Det säger ju något att ingen annan kommun i landet har ställt upp dylika krav för sommarjobb. Marias debut som interpellant och hon var lysande bra!

I morgon bitti tåget till Stockholm och Riksförbundet Noaks Arks årsstämma på lördag, där jag är ombud. I morgon ett särskilt möte om föreslagna stadgeändringar, som vi i Noaks Ark Småland-Halland haft åsikter om i remissvar.

Känns som tiden rusar iväg idag och ”göra-listan” växer. V Växjös styrelsemöte ikväll. Får jag inte missa.

Nu ut i naturen en stund.

Carin Högstedt

20190425

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se