21. apr, 2019

Helig vrede, påsk - andlighet och paus?! Historiske Jesus, sekularisering tack o lov

Vilket påskväder! Vindstilla, blå himmel, varmt… Solstolen ut. Lunchbuffé ute igår på min altan, åtta personer. Födelsedagskalas idag på altanen i Eke, där mellandottern bor, elva personer, tror jag. Oavbruten sol och varmt. Mellandottern föddes för 51 år sedan på BB i Lund. Den dagen var det varmt i Skåne och ett åskväder bröt ut. Äldsta dottern fyller om en vecka 54 år, också född i Lund, och deras pappa en dag däremellan, så vi avverkade tre födelsedagar idag. Trädgårdsväxter var vanligaste presenten.

Slöat och läst en hel del. Läst tidningar noggrant och läst ifatt de som blivit liggande. Blev glad av Agneta Pleijels artikel i DNs kulturbilaga idag: ”Stå upp för att Sverige ska vara ett kulturland”. Hon tar upp begränsningslagen, den som kallas tillfällig men förlängts och nu ska gälla två år till. Det är den lagen som ger människor tillfälliga uppehållstillstånd och inte tillåter familjeåterförening. ”Vad ska ett land kallas som tar sig rätten att skilja makar åt? Att splittra familjer? Att ignorera svenska fosterföräldrars insatser för skyddssökande unga och att utvisa ensamma mödrar med barn som blivit sjuka av ovisshet här? Det kan inte kallas ett kulturland. Begränsningslagen lämnar noll utrymme för inlevelse. Humanitära hänsyn finns inte längre i den.” Pleijel skriver med inlevelse, i vrede över kulturskymningen och bristen på humanism. ”Kultur är att lära av människokärleken hos dem som trotsar den förda politiken genom att bry sig om sina medmänniskor”. Tack Agneta Pleijel, det finns trots allt ett hopp!

I Dagens ETC 17/4 skriver en lång rad (ca 110 enskilda) personer om hur det är att drabbas av ”den trasiga sjukförsäkringen”. De är nära 130 000 som under 2016 – 2018 fått avslag på sin ansökan om ersättning, som på grund av ”snävare bedömningar” av försäkringskassan kan betyda raserad ekonomi, hot om inkasso och hemlöshet. Gruppen #116omdagen vill sprida sina berättelser och erfarenheter, för ”det är nog nu, vi vill ha upprättelse”. Ja, milde himmel.  Välfärden ska omfatta alla. Eller?

Samma tidning berättar om att både Tyskland och Frankrike tagit hem barn till IS-föräldrar. I DN idag (21/4) står att Kosovo tagit hem ett antal kvinnor och barn. Det verkar trögt med Sveriges förmåga att ta hem sina berörda barn.

Det har skrivits mycket, tycker jag, om religionens betydelse i vår tid inför och under påskhelgen. Intressant att läsa. Branden i Notre Dame har också fått fart på tangenterna. Roade mig med att jämföra två ledare, Smålandspostens påskafton som har rubriken ”Tack Gud för påsken” och Göran Greiders i Dagens ETC (3 april) som heter ”Jesus hade inte släppts in”. Greider skriver om den historiske Jesus: ”Jag är helt säker; han skulle ha stoppats vid entrén och aldrig släppts in. Denne långhårige, avmagrade unge man i slitna kläder, kanske med misstänkt brinnande ögon, hade inte släppts in på Kristdemokraternas  kommundagar i Örebro i helgen”. I den välskrivna ledaren konstaterar Greider att sekulariseringen är ”tack och lov” ohejdbar, att det är bra att religiösa institutioner tappar makt över människors vardagsliv. Greider tror också att sekulariseringen kan frigöra bättre religiositet och att inga samhällen kommer att klara sig utan någon form av religion. Och att en doktrinär sekularistisk hållning riskerar att göra oss döva och blinda för ”djupt liggande tankemönster i våra samhällen”. Jag håller med! I Smp tar ledarskribenten också upp sekulariseringen, jämför julen och påsken och menar att påsken har mer av andlighet och mindre av kommersialism. Han menar att det är skönt och att det finns en högtid som tillåter att ta en paus från livets ekorrhjul för att möta livets stora frågor och inte bara hänge sig åt ”basala instinkter”. Ja, så uttryckt kan jag hålla med om det också! Hursomhelst – intressant med ledare på tema Jesus och Gud och så olika ingångar på samma religion.  

Nu slutslappat. Morgondagen ska ägnas åt att läsa handlingar till fullmäktige och omsorgsnämnden i veckan och skrivarbete.

Fortsatt skön påskhelg!

Carin Högstedt

190421

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959