14. apr, 2019

Långpromenad med fågelkvitter, floder med (mänskliga) rättigheter,

Gick ut kl 8.00 idag, fast besluten att börja ett nytt liv redan idag söndag istället för att vänta till måndag, som vanligt. Mötte en säger en kvinna på nästan 1,5 timmars vandring i bebyggt område, Långarör mestadels. Såg lärkor, en ensam grågås, storskrakar i Helgasjön, en rödhake, fiskmåsar, skator – mycket fågelkvitter. Sol och vackert men kallt. Vitsipporna håller på att slå ut. Hoppas de klarar nattkylan.

Mitt twitterkonto har hackats och har från och till inte funkat, trots åtgärder. Bl a förvägras jag att retweeta. Denna morgon bra igen, men, men…

Intressant att läsa om ”Jämlikt möte med naturen” av Pella Thiel i Naturskyddsföreningens ”Sveriges Natur” nr 2 2019. Det är en essä som handlar om hur vissa länder ger exempelvis en flod rättigheter. Floden äger sig själv och är en juridisk person som kan få mänskliga representanter att föra dess talan. ”Floder i Colombia, Indien och senast Bangladesh har fått status som juridiska subjekt liksom Colombias del av Amazonas regnskog.” Synnerligen intressant! Kan vara en väg att inse att vi människor är en del av naturen. Vi kan odla gemenskap istället för att dominera och kontrollera. Pella Thiel är koordinator för nätverket Naturens rättigheter i Sverige och expert i FNs Harmony with nature.

V-ledamoten i EU-parlamentet Malin Björk får högsta betyg för sitt klimatarbete i parlamentet! Bra! 6 maj kommer hon till Växjö och Linnéuniversitetet och talar inför parlamentsvalet. Kl 12,00, sal Wicksell, K-huset. Hela rapporten om de svenska parlamentarikernas prestationer på miljö-klimatområdet finns på Naturskyddsföreningen webb. Malin ska vara stolt och så är jag. Ju fler som visar sin uppskattning i valet, desto mer troligt att Vänsterpartiet får två parlamentariker och dubbel kraft att verka på europa-arenan för just snabbare och kraftigare klimat/miljö-åtgärder.

Ska i eftermiddag titta på en fotbollsmatch, som ena barnbarnet deltar i. Därefter till Gasslanda och svärsonens hjälp med byte av däck på bilen. Skjuter upp visst skriv- och tankearbete till kvällen.

Carin Högstedt

20190414

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959