3. apr, 2019

Ny ordning på bibliotek och altan, villkor för sommarjobb, ljusmanifestation

Rena revolutionen. Grythyttans trädgårdsmöbel, inköpt för 17-18 år sedan, bortforslade, liksom en hel del andra tunga saker som har gjort sitt på altanen.  I morgon kommer ny möbel. Det är för mycket grejer, för tunga för min artros och Grythyttan var i stort behov av renovering och omskötsel. Det finns människor som älskar sådana göromål, men inte jag. Det kommer att bli bra det hela. Bara värmen kommer, så att det går att plantera i krukorna. Knoppar på syrenerna och – på en hortensia som har stått i en kruka hela vintern!?

Tack till alla som gratulerat mig på födelsedagen, stort tack! Kan ha missat någon med tidigare tackbrev. -Ja, det har gått flera dagar sedan förra bloggen, ser jag. Våffelfest med de närmaste i söndags, till Oskarshamn i måndags-tisdag, hem till möte med styrelsen för Bibliotekets Vänner. Planering för hösten i stort sett klar! Spännande program utlovas. Med på mötet var nya bibliotekschefen, som berättade om den nya ordningen på stadsbiblioteket som ska verkställas i juli, då biblioteket stänger. Den nya ordningen innebär bl a mer plats för barnverksamheten. Stängningen beror på att nytt golv ska läggas. Filialen på Teleborg blir huvudbibliotek under juli.  

I morgon är filosofen Jonna Bornemark gäst hos Bibliotekets Vänner, kl 18.00, Stadsbiblioteket, Växjö. Intressant! Tror det blir fullsatt – igen. Stort intresse för NPM, New Public Management, styrmodellen som har sitt ursprung i privata industrin och nu används i offentlig sektor, t ex i vården. Ämnet diskuteras livligt. Bornemark kallar det ”förpappringen”. (V) har en motion till Växjö fullmäktige på temat, som ännu inte besvarats.

I övrigt har det senaste moderata kravförslaget väckt intresse i riksmedia. DNs ledare igår, Rapport (om jag är rätt underrättad), missade det. Nya kraven i Växjö kommun är att det krävs godkända betyg i svenska och matematik för att få sommarjobb genom kommunen. Förra sommaren infördes andra krav. DN totalsågar, forskare ifrågasätter, många är upprörda och tror inte ett ögonblick att det är rätt metod att få ungdomar med dåliga skolresultat att bli mer motiverade till matematikstudier. Maria Garmer (V) lämnar in en interpellation om kraven för sommarjobben och konsekvenserna av ett sådant beslut, så blir frågan diskuterad i fullmäktige.

Kvinnojouren Blenda arrangerar en ljusmanifestation på lördag 6/4 kl 11.00. Det handlar om att tända ett ljus för de kvinnor som levt och lever i psykiskt och fysiskt misshandlande relationer och situationer. Jag tror samlingsplatsen är Linnéparken i Växjö.

Carin Högstedt

190403

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959