23. mar, 2019

Vårstädning, vårfåglar, vårblommor, fuckcancer, klimat, Vikaholm, Dalbo

Lördag morgon. Snart till Braås och liveauktionen där. Lyssnat på Naturmorgon till frukosten, om fågelskådning per cykel, vårfåglar och olika alger. Trevligt. Igår passerade en man min altan och frågade om jag hört storlommen än. Det har jag inte. Ska uppehålla mig mer ute, så jag kan lyssna på fåglarna. Nu är temperaturen helt OK med varma kläder och filt om benen. Suttit ute runt en timme två kvällar i sträck. Börjat röja altanen. För mycket saker. Även om jag ser altanen som ett rum i lägenheten. Gör inte så stor skillnad på ute och inne. I övrigt städat hela veckan, fönster, golv – fixat. Skönt!

Som skrivits i onsdags – jag deltog i ProLiv Kronobergs årsmöte. Blev invald i styrelsen som ordinarie ledamot. Fick frågan i höstas och bad om betänketid. Ville höra med några andra kvinnor som jag tyckte skulle passa. Men till slut sa jag ja. Förstår och ser i årsmöteshandlingarna att det verkligen är ordning och reda med både papper och pengar. Mötet leddes med bravur och en föreläsning av en urolog följde. Varför börja med detta uppdrag då? Jo, jag tycker jag kan bidra med anhörigperspektivet efter att ha levt med dotters bröstcancer under några år (hon är frisk nu) och maken L.s cancer som startade i prostatan. Som anhörig blir en ”medsjuk”. Och jag vet ju att föreningen ProLiv är för allmän screaning, modell mammografi, vilket jag är fullständigt övertygad om ska bli verklighet i Kronoberg och Sverige. -Inte så enkelt får en höra. Nej, inget är enkelt, men fullt möjligt och nödvändigt. Kommer att rädda många liv. Ser fram mot uppdraget och att sätta mig in i ämnet. Kände mig välkommen.

Igår startade spridningen av (V)äxjös Kommunnytt, nr 3 2019. Se vaxjo.vansterpartiet.se! Skulle åkt till Ingelstad och Tävelsås, men ingen mer än jag anmälde sig till den aktiviteten. Delade Vikaholm själv, lagom stort med artroshöft. Uträttade en massa nödvändiga ärenden och deltog sedan i fredagsstrejken för klimatet utanför kommunhuset (det som har bygglov). Trevligt, folkligt, prestigelöst. Nästa fredag ska det bli korvgrillning! En av initiativtagarna har skrivit ett medborgarförslag om vad Växjö kommun ska göra för att leva upp till klimatmålen. Inte inlämnat ännu såvitt jag vet, men väldigt bra. Hon visade det igår. Skönt att det finns medborgare med framtidstro och entusiasm

Från strejken till Dalbo torg, där vi var tre V-kvinnor som spred Kommunnytt direkt till folk plus i ett av höghusen. Träffade en äldre man som berättade mycket från sin uppväxt och sitt liv. Han visade sig vara väl införstådd med politiken både på lokal och nationell nivå. Men han hade inte trott att E B-T (KD) skulle börja ta upp samtal med SD. -Jo, menar jag, det har varit tydligt ett bra tag nu. Håller helt med Amanda Sokolnicki, DN ledarsidan idag: ”Inte modigt”. Bara början!?

Nu slutskrivet för att komma iväg till Braås och auktionen. Ute börjar det lysa blått i gräset. Scillan är på väg upp.

Carin Högstedt

20190323

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se