9. mar, 2019

Alltid 8 mars, jämställdhet i politiken, jamstalldhet i litterära världen, Moa och Harry

Internationella kvinnodagen igår, en mycket bra dag för min del. Återkommer till det. Tidningarna har som vanligt mätt jämställdheten på längden och tvären denna dag. DN har två braskande sidor om den politiska representationen. Den toppas av foton på tre kvinnor i SD, det minst jämställda partiet, och rubriken ”Kvinnorna nyckeln till mer makt för SD”. Måste säga att jag reagerar. Varför inte skriva om de partier som lyckats med jämställdheten? Exempel: Andel kvinnor ledamöter i riksdagen per parti: MP 75%, V 68%, M 56%.  Kvinnor ledamöter i landstingen/regioner per parti: V 58%, L 52%, S 50%. Andel kvinnor ledamöter per parti i kommunerna: V 53%, MP 51%. Går man bakom dessa siffror och studerar maktens fördelning ser det annorlunda ut, men självfallet är det mer troligt att en kvinna blir kommunstyrelsens ordförande om det finns gott om kvinnor på uppdrag i partierna. Som sagt: Varför inte skriva om de som har lyckats bygga en grund för en jämställd fördelning av makten inom politiken? Och som bedriver en politik för jämställdhet! Stolt över mitt parti i detta avseende, mycket stolt.

I SvD igår 8 mars finns en helsida med nya jämställdhetsministern, Åsa Lindhagen (MP). Rubriken är ”Viktigt ingripa tidigt mot hedersförtryck”. Bra att hon tar upp detta. Jag ser i faktarutan att i januariavtalet finns en punkt om att ”brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering och en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv ska införas”. Hög tid! Gör nu! Skrev en artikel till Smålandsposten på temat hedersvåld inför 8 mars. Ännu inte publicerad. Men lika angelägen varje dag för den delen.

Det hände en hel del på 8 mars. Jag valde att se Maj Wechselmanns film om Moa Martinsson. ABF arrangerade visning i 23 städer i Sverige och återigen denna vecka var jag på Palladium i Växjö och såg en stark film. Kunde varit fler där men vi som kom var nog alla nöjda med att få den 1,5 timmar långa berättelsen om kvinnoöden i allmänhet och Moas i synnerhet.  Vi är ju också många som börjat vårt vuxenläsande med Moas ”Kvinnor och äppelträd” till exempel. Väldigt starkt om Moa och Harry Martinssons liv tillsammans, hur Moa hjälpte, stöttade, livnärde den sjuke Harry, skrev rent hans dikter osv.  Samtidigt som hon själv skrev och så småningom sålde massor med böcker. I media och litterära kretsar var Harry uppburen, akademisk, fick priser. Moa skrevs ner, populär bland folket, men det hjälpte inte. Idag ser vi den patriarkala strukturen, som slår blint, men troligen insåg inte Moa hur hon bidrog till den genom att ständigt rycka ut för Harrys skull. Jag tror inte det.

Så till nästa arrangemang; (V) Växjö, Ung Vänster, Palestinagruppen, IKFF, Amnesty m fl hade gemensamt program och fyllde Café Fontaine både med publik och väsentligt innehåll. Tal, musik med ”Pusy Power”, information, feministiskt quiz, namninsamling för samtyckeslag i Danmark, poesi av och med Tina Persson (mycket bra!) med mer. Vår fullmäktigeledamot Maria Garmer höll ett mycket suveränt tal om hur en kan pendla mellan hopp och förtvivlan en Internationell Kvinnodag. Mycket är gjort, men mycket är ogjort.

Två citroner av åtta ligger plötsligt på golvet. Har de ramlat från busken eller är det Tassi som har lekt? Lite mjuka är de men gröna. Ska testa saften lite försiktigt.

Höjdpunkt nästa vecka är arrangemang av Bibliotekets Vänner torsdag 14 mars på Stadsbiblioteket. Då kommer Stefan Edman, förr lärare på St Sigfrids folkhögskola, kommunfullmäktigeledamot (S) i Växjö, författare om existentiella frågor, miljö, klimat… Mot alla odds? är rubriken. Ska bli mycket intressant att lyssna på en dialog mellan Stefan och Christer Petersson, Bibliotekets Vänners ordförande, författare, läkare m m. Växjö stadsbibliotek kl 18.00.

Är väldigt lite intresserad av Mello, men på grund av John Lundvik ska jag se finalen ikväll, förhoppningsvis ihop med barnbarnen. Hoppas verkligen att denne fantastiske son av Växjö med sina Mamas vinner!

Carin Högstedt

20190309

@hgstedt

www.carhog14.se

www,maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959