6. mar, 2019

Kapernaum, Hamnarbetarna, slavläger, (V)äxjös kommunnytt, 8 mars

Så skönt att Hamnarbetarna kommit i hamn så att säga och kunnat komma fram till ett acceptabelt avtal efter mycket lång konflikt! Det lönar sig att stå upp för principer och sina medlemmar.

Mamma med tre barn berättar i P1 hur det varit under flera års slavläger hos IS. Fruktansvärt är ett ynkligt ord.  Vad händer med barn som ser sin pappas huvud rulla på marken och får hans blod på kläderna? Ser sin mamma säljas gång på gång i lägret. Ett under att alla tre lever och har kommit undan IS.

Har filmen Kapernaum på näthinnan. Såg den i söndags på Palladium i Växjö, där Folkets bio har bio kontinuerligt. Filmen är något utöver det vanliga, sannerligen. Se den! Utspelar sig i Beirut, Libanon, där miljoner flyktingar vistas. Vi ser miljön och villkoren ur barns ögon. Vi ser vad som händer när människor varken har pass eller ID, pengar eller mat och drar sig fram på svartarbete, barnarbete, handel med människor. Mitt i allt elände finns ändå kärlek. Även elaka och misshandlande föräldrar beskrivs med viss empati ur deras underifrånperspektiv. Vilka andra utvägar har de haft? Inte minst i Beirut finns miljoner barn i den miljö som filmens huvudpersoner lever i. I andra läger ytterligare miljoner barn utan hopp om en annan framtid än lägerlivet. Många av dem får viss hjälp av olika organisationer, om de har tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle. Se filmen! Den är värd alla lysande recensioner den fått! Unik.

Intensiva arbetsdagar måndag-tisdag med kommunala gruppmöten, besök Åryd med (V)äxjös Kommunnytt i delvis snöyra men också vårljus mellan molnen. Anna, rätt ny medlem med för första gången. Bra och framtidsinriktat samtal om unga kvinnors situation. Haft problem med inloggning till kommunpadda och blir som alltid helt konfys, när det inte fungerar. Fick hjälp av snälla, hjälpsamma IT-avdelningen. Försökt göra rätt när jag lagt in mina sammanträden på nätet för att få sammanträdesarvoden. Tror inte jag lyckats ännu. Folk tror jag överdriver eller skojar när jag säger att jag har en blind fläck i huvudet som gör att jag inte klarar att fylla i blanketter rätt, antingen de är på papper eller nätet. Men jag har ett sådant funktionshinder, vad det än må kallas. Fobi för instruktioner? Nätet är värre än papper förstås. Ångestskapande.

Två dagar utan inbokningar framför mig. Ska användas väl till både politiskt arbete och annat. Snö ute, men den lär försvinna under dagen. På fredag Internationella Kvinnodagen! Händer en hel del i Växjö. Läser för övrigt Gunnela Björks biografi om ”Kata Dalström, agitatorn som gick sin egen väg”. Hoppas där få kunskap om vad som hände i Växjö, när hon i början på 1900-talet häktades för uppvigling. Bland annat. Ska också jobba med några idéer till den ”kompetensförsörjningsplan” som omsorgsnämnden ska ta beslut om nästa vecka. Ett viktigt dokument, inte minst ur kvinnors perspektiv.

Carin Högstedt

20190306

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959