3. mar, 2019

Sju års uppdrag slut, kattskulptur, LF, Toftagården, Äldreguiden, La Graciosa

Tidig söndag morgon. Somnade tidigt, gick upp före sex. Ätit god frukost med Naturmorgon i P1 i bakgrunden. Intressant och lugn rytm. Bra för både kropp och själ. Sjörapporten funkar också bra som lugnande. Som poesi. Och funnits i evighet. Nu gryning. Plusgrader. Har regnat. Skumläst SvD och DN.

Hittar en turistisk nyhet i DN: En åttonde ö i Kanarieövärlden, La Graciosa! Den är bebodd, ingår i ett naturreservat, bil- och vägfri. Cykelväg finns. Blir intresserad. Maken L och jag besökte sex av de sju Kanarieöarna, bodde på fyra av dem. El Hierro var vi inte på. För besök på La Graziosa kan man flyga till Lanzarote och ta färjan därifrån. Och ja, det går också att ta tåget från Sverige till spanska Cadiz och färja därifrån. La Graziosa beskrivs som torrt och ödsligt med berg på norra halvan, sand och sten i övrigt. Passar för vandring, snorkling, dykning, cykelutflykter, Det är lugnt! En gång läste jag om Cap Verde, när det nyss öppnats för charterturism, att där fanns absolut inget att göra. Det gjorde att jag drev igenom att vi, maken L och jag, åkte dit, även om det var lång resa. Det blev två gånger till och med. Karga, torra, öppna landskap, oändliga stränder med gott om space och få måsteupplevelser – skönt!

Igår lördag hade V Kronoberg sin årliga distriktsårskonferens. Vi var ca 40 ombud från de olika partiföreningarna i länet och övriga från distriktsstyrelsen med fler. Nu har jag definitivt lämnat ordförandeskapet efter ca 7 år. Avtackades med en magnifik kattskulptur, gjuten i flytspackel, väger 7 kg. Den är tillverkad av två kvinnor i Åseda, varav en var med som ombud för V Uppvidinge. Vilken present! Katten är inte behandlad med konserveringsmedel av något slag och ska stå lite skyddad. Det blir under tak på altanen. Min katt Tassi var omedelbart framme och nosade på denna kompis. Jag lyckades föreviga detta ögonblick. Ska se om jag kan förmedla det på nätet. Politiska nyheter från gårdagen: Staffan Sandström  fortsätter som distriktsordförande. Han gick som vice ordförande in för mig när jag lämnade vid årsskiftet. Det blir bra. Ny kassör blir Anders Göransson. Några nya ledamöter i styrelsen. Jag är ersättare i styrelsen och lär delta i alla möten men utan totalansvaret för dagordningar och allt kom ihåg som följer med att vara ordförande.  Mötet innehöll gäst från partistyrelsen, Sarah från Blekinge, som satte oss i arbete i workshops. Tog också ett uttalande och beslut om bidrag till Hamnarbetarna och strejkkassan.

I fredags utflykt med (V)äxjös Kommunnytt nr 2, nyproducerat, till Vikaholm, Tävelsås, Ingelstad och byar däremellan. Vi var tre som hjälptes år och fick ut många blad, bortåt 8-900. Tyvärr överansträngde jag min artroshöft och hade problem med att röra mig igår. Tror att jag har meniskskada i ett knä också. Bättre idag och ska ta itu med utdelningen i Sandsbro.

Trevlig träff med representanter från Lärarförbundet i torsdags. Mycket att prata om, livlig diskussion. Måste ha regelbunden kontakt med facken för att få info från olika håll om hur saker och ting förhåller sig. Alltför mycket får vi nys om genom media. Gäller generellt om t ex arbetsmiljöproblem.

I morgon besök på särskilda boendet Vikaholmsallén, Attendoägt, ett av våra LOV-boenden. Här har boende och anhöriga såväl som personal tagit upp olika problem. Dåliga betyg bekräftas i Äldreguiden (Socialstyrelsen). Så hur gör nu ledningen för att få nöjda vårdtagare? Oavsett driftform och annat så är ju huvudsaken att vårdbehövande gäster har ett gott liv!!! Räknar inte med att genom en eller två timmars besök kunna få grepp om verksamheten, men något snappar en ju alltid. Fortsätter sedan med det kommunala Toftagården, som har nöjdhet 100 % i flera parametrar. Om jag själv skulle välja ett boende idag så ligger ju Toftagården nära till hands i Sandsbro, där jag bott sedan 70-talet. Men det är inte det som avgör; det är kvalitén, möjligheten till utevistelse, aktiviteter och att personalen har tid.

Carin Högstedt

190303

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959