27. feb, 2019

Nya insikter på fullmäktige, fler studenter ska stanna, (V)äxjös kommunnytt nr 2 under produktion

Tre intensiva dagar denna vecka har passerat. I morgon endast en träff med lärarfacken och möte med V Växjös nyvalda styrelse. I måndags hade vi årsmöte, som kombinerades med fest och underhållning för medlemmar och andra nyfikna och intresserade. Blev lyckat på Café de Luxe. Åtog mig att vara sekreterare för mötet och var även del av valberedningen. Alla valberedningens förslag gick igenom utan gnissel och nu är Elisabet Flennemo ny ordförande. Johnny Werlöv avgick på egen begäran, av tidsbrist. Mycket folk och många av våra nya medlemmar dök upp!

Igår fullmäktige med många ärenden och energikrävande. Fem timmar. Dock inte så långt som jag trodde. Resonemang i gruppen efteråt om vad vi skulle skriva i (V)äxjös Kommunnytt nr 2 detta år. Fördelade uppgifter och jag var uppe vråltidigt för att säkert hinna det plus protokollet från årsmötet för att sedan gå på omsorgsnämndens arbetsutskott idag.

Väldigt fint väder och varmt idag. Ska bli kallare dock. Bra cykelväder. Måste få cykeln till vårservice.  Hörde fiskmåsarna i natt. Alltid härligt ljud.

Så vad hände på fullmäktige? Tja, många medborgarförslag avverkades. Växjö kommuns invånare är verkligen aktiva och väcker förslag som inte skulle komma fram, om vi inte hade systemet med förslag från medborgarna. Allt fler, vad jag uppfattar, väljer att få svar i fullmäktige och inte berörd nämnd. Några kommer dit och talar för sitt förslag. Sålunda var en medborgare i talarstolen igår och pratade för ”en handlingsplan för särskilt begåvade barn”. Han gjorde det på ett sätt så vi som lyssnade fick en ny insikt i vad det kan medföra att vara ett barn med särskild begåvning. Fick applåder!

En motion från (V) behandlades och fick lovord från alla håll. Den handlar om att få fler studenter och unga människor att välja Växjö som bostadsort efter avslutade studier. Det är bara 11 % som stannar. Stockholm 65 %, Örebro 22 %. Klart vi kan bli bättre – med fler intressanta arbetsplatser och företag, bostäder förstås. Kanske finns det annat som krävs för att vara riktigt attraktiva. Roligt att kunna påverka genom motioner, även i opposition. Jag tror det är den tredje motionen på raken som blivit mycket välvilligt behandlade. Men våra motioner är inga dussinförslag, om jag ska skryta lite.

På omsorgsnämndens arbetsutskott behandlades ett förslag till kompetensförsörjningsplan. I vilka yrken kommer vi att ha brist på personal framöver? Vad kan vi göra åt det? Noggrann genomgång av förslaget med många frågor och svar.  Jag har lite idéer till fler åtgärder, som jag tar upp senare vid nämndmötet. Är ersättare i utskottet och kan inte yrka där.

Finns mycket mer att säga om vad som avhandlats både igår och idag, men slutar här och nu för idag.

Carin Högstedt

190227

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se