24. feb, 2019

"Hemma igen", Lundvik! sänkta skatter finansierar inte välfärden, primärvården igen

Söndag morgon efter John Lundviks seger i mello. Såg ihop med barn och barnbarn ute på landet. För Lundviks skull! Sol och spegelblank sjö. Lite is här och där men mycket öppet vatten. Plusgrader. Nästan hundra på att jag såg två fiskmåsar igår över sjön. Mycket tidig ankomst!

Igår – äntligen – någon som säger sig sluka SVT-serien Hemma igen! Inte hört någon kommentera den serien innan - mer än mina döttrar. Karin Thunberg, känd journalist och krönikör i SvD: ”Som en veckotidningsföljetong i min ungdom – och därmed totalt avkopplande”, säger hon. Själv är jag närmast förhäxad av denna serie! Kommer nya avsnitt måndag, tisdag, onsdag varje vecka. Läggs ut kl 02.00 på natten. Ofta ser jag nya avsnittet sådär kl 03, 04 redan. Vad den handlar om? Allt. Australien är platsen. Kärlek, passion på liv och död, ränker, över- och tjänsteklass, politik, mord… Just love it.

Johan Ehrenberg skrev ledaren i Dagen ETC i fredags (22/2) om ”Rädda socialister räddar ingen planet”. Budskapet är i korthet att det finns pengar i Sverige och det finns teknik att ställa om till hållbar framtid och samtidigt ge invånarna större frihet, allt i ett. Det är befriande att läsa. Låter så enkelt och självklart. En tioårig omställning till bättre elnät och så el till så gott som alla transporter, tåg, rälsbussar, bilar, bussar… Men jag skulle vilja att vi skulle få lyssna på en debatt, eller hellre utfrågning, med partiföreträdare representerade och Ehrenberg. Är det möjligt det Ehrenberg säger? Varför sker det i så fall inte? Hur ska vi komma loss? På bästa sändningstid i SvT.

Läsvärt i DN Debatt idag, 24/2. Åtta representanter för läkarna i Sverige skriver om behovet av reformering av primärvården, som är ”underdimensionerad, underfinansierad och kännetecknas av brist på allmänläkare”. Intressanta goda exempel från t ex Kalmar län, där ett tätt samarbete med kommunerna, ambulansen och Kalmar lasarett har kunnat minska ”onödiga och dyra sjukhusinläggningar”. Jag tror att hur politiken hanterar primärvården kontra sjukhusvården är en synnerligen viktig vårdfråga, där det krävs politiska beslut, inte bara allmänna goda uttalanden och floskler utan åtföljande resurser. I Region Kronoberg handlar det också om eventuellt nytt sjukhus och dimensionering av det, men primärvårdens utveckling är en nationell angelägenhet av högsta rang.

Alltid roligt när ens egna reflektioner och frågor ställs av andra i media; SvD idag, Claes Lönegård: ”Januariavtalets(JA) ömma punkt – vem betalar för skattereformen?” ”Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att inse att förslag och principen krockar med varandra”. Nä, det räcker med att ha varit kommunpolitiker ett antal år för att se det kontradiktoriska i  Jas 73 punkter. Sänkta skatter skapar inte resurser till kommuners äldreomsorg, regioners vård. Miljöskatter är ett trubbigt inkomstverktyg, då de ju ska ha som konsekvens att bli obehövliga.

Idag bjuder dotter på den traditionella semlefesten, hemlagade förstås. I övrigt förbereda kommande veckas fullmäktige och omsorgsnämndens arbetsutskott. V Växjö har årsmöte och vänsterfest. Träff med lärarfacken, produktion av (V)äxjös kommunnytt och som avslutning på lördag V Kronobergs årskonferens.

Carin Högstedt

190224

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se