22. feb, 2019

Tvåsiffrig opinion, Greta Thunberg, sjukhusbygge kontra primärvård, Röjar-Ralf, rågbullar

Japp! DN/Ipsos idag: (V) har tvåsiffrigt, 10 % (avrundad siffra)! Ett halvår efter valet har vi ökat med 2 %. Det går inte fort, men är nog stabilare än att åka hiss upp och ner! Må det fortsätta uppåt med klok progressiv politik på alla nivåer.

Greta Thunberg är en helt otrolig tjej, som väcker beundran var hon än är och talar. Nu senast i Bryssel. Hon ger andra ungdomar hopp och framtidstro; det går att förändra. De unga har gjort sina läxor och väntar nu på att vuxna ska ta itu med klimatet och det de lovat i Parisavtalet. Greta tycker vuxna agerar som bortskämda barn. ”Vi har börjat städa upp i er röra och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara” (SvD 22/2). Fantastiskt vad Gretas skolstrejk lett till! Det kan vara den globala vändpunkten!

Igår skrev Bengt Järhult och Christer Petersson, båda distriktsläkare, en tänkvärd och insiktsfull artikel om det stora sjukhusbygget i Växjö, bygga till och om på nuvarande plats i centrala stan eller nytt på annan plats? De båda skribenterna menar att primärvården (vårdcentralerna) är hårt trängd i Kronoberg. Finns statistik från Dagens Medicin 13/2, som ger regionen nästan sämsta plats på satsningar på primärvården. I åratal har det talats om ”den nära vården”, om tillgång till psykiatri och geriatrik på vårdcentralerna, om kontinuitet och trygghet i den nära vården, så att människor med förtroende vänder sig till vårdcentralen i första hand. Det lättar naturligtvis på trycket på sjukhusen. Hur – om det genomförs enligt beslut och planer – påverkar utvecklingen av primärvården behoven av plats på sjukhusen? Det var min första fråga till fastighetschefen som informerade V-gruppen häromdagen. Svaret var att det som i Kronoberg kallas ”vård nära kronobergaren” (ungefär) inte har satt några tydliga spår. Nej, så är det tydligen, men då är det ju hög tid för politiken att visa i konkret handling vad det betyder!

De båda skribenterna är oroliga för att kostnader för ett nytt sjukhus äter upp resurserna för närvården. Befogad oro förstås. Snabbutredningen som nu pågår för definitivt beslut i april bör kompletteras med olika extern expertis, tycker de. Samma tanke framfördes av Carl-Olof Bengtsson (S) häromdagen. Dilemmat är att om inte nytt sjukhus-beslut så ska nytt stort hus, L-huset, på nuvarande plats sättas igång. Ja, regionpolitikerna har en del att bita i.  

Möjligen var rubriken på ett reportage i Smålandsposten 20/2 lite vilseledande: ”Nytt sjukhus kräver dubbelt så stor yta”. -Ja, markyta kanske, fast själva sjukhusytan skulle enligt info kräva färre kvm än det gamla ombyggda. Så behovet av mark beror då på hur själva byggnaden ser ut och placeras plus P-platser. På fullmäktige på tisdag ska vi få information om sjukhusplanerna av regionstyrelsens ordförande (M).

”Röjar-Ralf kraschar internet”. Så heter filmen som barnbarnen och jag såg igår. Skickligt gjord och i botten ställer den existentiella frågor om digitalt innanförskap eller utanförskap, vilken värld vill vi leva i? Uppskattades av barnen och även av mig, men två timmar med dessa animerade effekter väl långt.

I övrigt spelade vi spel och jag förlorade i Memory i vanlig ordning. Blev i förrgår plötsligt sugen på mammas rågbullar, varma, direkt från ugnen med smör som smälter. Bakade igår morse och bjöd barnbarnen på. Tja, de smakade inte som mammas. Hon använde nog fint rågmjöl, mitt var fullkorn. Barnen måttligt förtjusta, jag nöjd med resultatet. En ambition är att baka en omgång varje vecka och slippa köpebrödet. Lunchen åt barnen med mycket god aptit. Snabbmakaroner och småköttbullar. Tillbaka till småbarnsåren! Falukorv eller köttbullar och snabbmakaroner, stående diet.

Inte bara baka rågbullar; måste också skärpa mig och skriva aktuella, angelägna artiklar om kommunpolitikens händelser och icke händelser. Det vi gör inom (V), motioner och interpellationer, blir normalt inte nyheter i media. Facebook och twitter i all ära, men där når vi långt ifrån alla kommuninvånare. Skärpning!

Isen på Toftasjön gick upp för flera dagar sedan! Idag kallt men sol och helt underbart vackert. Löfte om värme. Kajorna har tagit makten över fågelmatarna. De hittar alltid möjligheter att komma åt maten, även om fröhusen inte är för större fåglar. I övrigt ett par talgoxar och blåmesar.

Ha det gott!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959