18. feb, 2019

Spännande regionärende: Nytt sjukhus i Växjö eller? Goda siffror i opinion o medlemsökning

Hemma efter trevligt och informativt möte med V.s regiongrupp. Först Region Kronobergs fastighetschef som informerade via bl a en film om ett mycket stort ärende; renovera och bygga till nuvarande sjukhus i Växjö eller bygga nytt utanför stan. Utredning pågår. Ett första beslut ska tas redan i april. Behoven av att riva en del och bygga nya hus på nuvarande plats för sjukhuset i Växjö redovisades. Byggarbetsplats i 20-30 år. Trångt. Många ytor inte rationella. Nytt sjukhus blir mer flexibelt och rationellt. Kräver mindre yta än ett om- och till- och påbyggt existerande sjukhus. Därför kanske nybygge är mindre kostnadskrävande än att klämma in ännu mer på en redan trång yta med svårigheter för ambulans att ta sig fram och för lite P-platser? Inte lätt detta. 7,3 mrd är en rund summa för ett nybygge. Någon lämplig placering är ännu inte officiell. Pågår säkert undersökningar av möjliga platser. Spännande ärende! Carl-Olof Bengtsson (S) har en artikel i både Smålandsposten (18/2) och Smålänningen (15/2) om att skynda långsamt med beslut. Kloka tankar om ekonomi och att regionens utredning bör granskas av oberoende experter. Det kan ju handla om den största investeringen i länets historia. Om ca 8 år kan det vara klart för invigning!

Så tog vi beslut om ett par nya motioner och planerade gemensam träff med V-partister i Region Kalmar och Jönköping samt några studiebesök. Konstruktivt och enhälligt möte.

Underbart ljus, lite soldis, när jag körde hemåt vid fyra-halvfem! Isen har inte gått upp ännu. Väntar ivrigt på det.

Skriv- och läsarbete, men lugn vecka. I morgon distriktsstyrelsemöte.

Roligt att på Radio Kronobergs webb kunna se att V i kronoberg hade en medlemsökning 2018 med 104 personer, 34 %.  9,6% i senaste SIFO är också bra. Nästa tvåsiffrig?!

Carin Högstedt

190218

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se