15. feb, 2019

Plusrekord Alla hjärtans dag, protester mot LOV, bra lag om tillgänglig digital service

Kollade på 14 februari i maken L.s och mina dagboksanteckningar, från 2004 till och med 2018. Ingen Alla hjärtans dag något år med så många plusgrader som i år. En gång plus minus noll. Något år var vi utomlands båda två. Nu blommar vintergäcken. Hoppas det håller i sig. Jag har grovstädat altanen och invigt utesäsongen med 20 min i korgstolen. Satt när mörkret föll och granskade vilka solcellslampor som lagt av. Bara några stycken, som nu är ersatta. Men, men, det är bara mitten på februari!

Haft ett par från möten hellediga dagar under veckan – eller näst intill. Jag är så ovan vid det livet att jag tror det är lördag, när inte klockan ringer och jag måste iväg. Men blodtrycket är bra och hjärtat slår jämnt.

Motionen om att inte tillämpa LOV (Lagen om valfrihet) för särskilda boenden blev en insändare i Växjöbladet-Kronobergaren idag. Tack för det. Anhöriga m fl skriver insiktsfulla insändare i Smålandsposten om vad LOV ställer till med och konsekvenserna för vård- och omsorgstagarna. Växjö kommun går bra ekonomiskt – många fler miljoner i bokslutet 2018 än de resurser som saknas i just omsorgsnämnden. Folk noterar orimligheter.

Läser att den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service kan få motsatt effekt (Dagens samhälle 14/2)! Från september 2020 kräver lagen textning i webbsändningar. Kommuner som sänder eller överväger att sända fullmäktige via webben tänker sig att sluta med det på grund av att textning blir ett krav. I Växjö kommun har teckentolkning av två möten per år införts. Borde självfallet vara alla, men en bra början. Textning för 1,5 milj hörselskadade är bra och inte bara för denna stora grupp utan även andra, t ex personer med annat förstaspråk än svenska. Här tar offentlig sektor ett steg framåt i tillgänglighet för alla och då finns det tydligen kommuner som vill kringgå den lagen. Det är tragiskt. Det  pratas vitt och brett  om digitalisering, men sannerligen inte om hur alla ska bli delaktiga av den digitala servicen.

Dags att sätta punkt för skrivbordet denna fredag. Svag sol ute och 6,7 grader plus. Sportlov nästa vecka och heldag med barnbarnen, årets semleparty hos mellandottern och olika styrelsemöten.

Ha en god helg!

Carin Högstedt

190215

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se