30. jan, 2019

Stopp för LOV särskilda boenden, lägg inte ner Evelid, digitalt utanförskap, Lammhult

Helt mosig efter att ha haft utbildningsdag med nya omsorgsnämnden från kl 8 till strax efter 16.00. väldigt mycket information om denna viktiga verksamhet med över 2000 anställda. Fortsätter i morgon förmiddag med ekonomiinformation bl a. Fick – förutom nya kunskaper – idéer till studiebesök i olika verksamheter, frågor och interpellationer, kanske motioner. Det ger sig. Allt noggrant antecknat. I morgon också första arbetsutskottsmötet med utredningen om nerläggning av särskilda boenden på dagordningen. Men först ett litet nämndmöte med hela nämnden för att välja arbetsutskottet.

Ställde en del frågor på genomgången idag. Tog till exempel upp en tråd efter samtal i lördags kväll med representanter från ABF plus brev från representant för Studiefrämjandet. Kan omsorgsnämnden använda, anlita, studieförbund för att få mer variation i innehållet på aktiviteter inom äldreomsorgen? -Jo, absolut var svaret. Kan omsorgsnämnden anlitas för att hjälpa folk i digitalt utanförskap att komma in i app-värmen? -Jo, det är klart att kurser behövs för de många, många som är utanför det digitala. Bra så långt och jag tänker återkomma till detta ämne liksom kultur i vården.

Helt säker på att Växjö kommun ska gå ur LOV (lagen om valfrihet) beträffande särskilda boenden. Det är den lagen som har åsamkat tomma platser på äldreboenden, som kostar pengar och som gör att de blå-gröna tänker lägga ner ett antal platser i särskilda boendena Bågen och Evelid. Det senare trots löften om motsatsen för ett par år sedan. Om vi inte sätter stopp för LOV så kan det byggas fler särskilda boenden, oavsett behov!  – utan att kommunen kan göra något åt saken. Det finns naturligtvis orsaker till att det bara är ett tjugotal kommuner som har infört LOV för boenden. För hemvård och hemtjänst är det många fler och det funkar i allmänhet.

Mycket med äldreomsorg i dessa dagar. Besökte hemvården i Lammhult i måndags. Givande! Otäck bilfärd dit dock; snömodd, halt, oplogat nästan hela vägen. Nästan framme i Lammhult hamnade jag bakom en snöplog.

800 sommarvikarier ska anställas i omsorgen!

Carin Högstedt

190130

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se