15. jan, 2019

Regeringsbildning med förhinder, förnedring, extraval, GDPR, fria bussresor, NPM, kulturskolan

Nä, det går inte att förnedra hur mycket som helst och samtidigt förvänta sig att Vänsterpartiet ska stödja en regeringskoalition som är helt makalöst anti jämlikhet. Bra agerat av Sjöstedt/partiledningen och nu har både medias kommentatorer och övriga partier fattat. Det går inte på räls att både räkna ut och räkna med oss i V. Det borde vara lika självklart som 1+1 är 2. Men när maktspelet är igång, så är inte den intellektuella nivån särskilt hög, lindrigt uttryckt.

Lyssnade två timmar på Liberalernas partiråd, hörde Centerpartiets utläggning om överenskommelsen. Lyssnar på talespersonen. Slås av att extraval närmast ses som något fult. Till varje pris ska det undvikas. Om så inte en väljare i 2018 års val blir nöjd med det som hens röst används till, så ska extraval undvikas. Jag är inte med i tankegången. Vi är några spridda röster i flödet som tycker extraval borde hållits/ska hållas, att folket ska få avgöra igen. Ingen vet hur det resultatet skulle se ut. Vilket ju är poängen med folkets röst! Jag tror det som hänt eller inte hänt under de gångna månaderna skulle få människorna till valurnorna och att de i många fall tänkt om sedan förra gången. Hur vet jag inte! Men jag vill gärna veta.

Glad och stolt i alla fall över att det kommit grus i det liberala maskineriet, om så bara för några dagar. Vi får se. Tack alla ni som hört av er om vad ni tycker om den konsekvent inskränkta förnedringen av Vänsterpartiet! Skönt att få dela sin ilska med  gräsrötter helt utanför partisfären!

Igår var en rejäl mötesdag; startade med lunch med regiongruppen och ett par timmars möte om arbetet i regionfullmäktige och nämnder/styrelser. Direkt till fullmäktigegruppmöte inför kommunstyrelsen (KS) och arbetsutskottet (KSAU) idag. Premiär för Eva-Britts och mina efterträdare, Maria och Johnny, idag. Nyordning när det gäller att läsa handlingarna. Bara ledamöter i kommunstyrelsen kommer åt dem. Vi andra får sämre lösning på webbsida. Har med GDR att göra. Klar försämring! Vi vill ju att hela fullmäktigegruppen ska läsa och stötta ledamöterna i KS. Många av ärendena kommer ju sedan till fullmäktige och det är bra om vi är ense från början.

En V-motion kommer upp. Den handlar om åtgärder för att kunna attrahera och behålla unga människor i kommunen t ex studenter. De kommer, studerar och sticker när de är färdiga. Bra svar föreslås! Ett tillägg om redovisning, men vi kan köpa svaret i övrigt. Tydligt uppdrag ingår. Så ett medborgarförslag om fria bussresor för äldre. Den kommer vi att stödja, precis som alla andra förslag på det temat som går i rätt riktning. Går det bra att Växjö kommun delar ut gratis bussresor i julveckan så går det naturligtvis alla andra veckor också – om viljan finns.

Så hade vi möte med kommunala gruppen. Beslut om motion om att låta människors behov och tillit till personalen styra den kommunala välfärden – nej till NPM (new public management), minutstyrning i hemtjänsten, kontroll och styrning till max, dokumentation av allt som rör sig. Ytterligare en motion om på sikt avgiftsfri kulturskola beslutades. Vi är på G! Till skillnad från M+KDs katastrofbudget som drar in statligt stöd till landets kulturskolor! Efter en halvtimme i kommunala gruppen lämnade jag för distriktsstyrelsemöte med V Kronoberg, där vi hade viktiga saker att avhandla. Passade också på att skicka en blombukett till Jonas Sjöstedt som tack och pep inför veckans förhandlingar.

Idag – om allt varit som det brukar – hade jag haft arbetsutskott på förmiddagen, kommunstyrelsen på eftermiddagen. Nu har jag bestämt mig för att gå på bio i eftermiddag och se ”The Wife”. För att markera ökad frihet.

Carin Högstedt

190115

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

-