12. jan, 2019

Värnskatten rök, hyresregleringen likaså, turordningsreglerna, ojämlikheten ökar

Det började rätt hovsamt när Annie Lööf (C) höll presskonferens igår och berättade om överenskommelsen med S och MP: Landsbygden, miljö, familjeåterförening. Så rök värnskatten, hyresregleringen, turordningsreglerna och vinster i välfärden fortsätter. Ökade klassklyftor är resultatet. Och det ska administreras av en socialdemokratisk regering! Det var inte det väljarna röstade på antingen de valde S, V eller MP! Fortfarande finns det möjlighet att ha extraval.

Onekligen lite spännande efter allt segande de gångna månaderna. Vad händer på (L)s partiråd i morgon? Och vad kommer (V)s partistyrelse fram till? Hittar inga uttalanden ännu.

Ca 2 000 människor har blivit av med sin assistans de senaste åren. LSS-utredningen, som äntligen är klar, löser ingenting. Den drar in all assistans för barn under 16 år och lägger ansvaret för dem på kommunerna. (V) kommer att ta initiativ till debatt om LSS i riksdagen och kräva att utredningen spolas och ny snabbutredning görs med syfte att alla människor ska kunna leva ett fullvärdigt liv. - När ska föräldrar till barn med funktionsnedsättningar slippa en förtärande oro? Inför valet lät flertalet partier som att de var beredda att låta LSS få kosta för att uppnå mänskliga rättigheter för denna grupp människor det handlar om. Vad säger partierna nu?

Haft några bra dagar med få möten och tid att skriva verksamhetsberättelser och på så sätt göra upp med 2018. Att sammanfatta ett års politiska verksamhet, bra och dåligt, är lite tråkgöra men ändå nyttigt. Lite lärdom inför 2019. Vad behöver förändras i t ex Vänsterpartiet Kronoberg? Vad gjorde vi riktigt bra? Vad kunde vi gjort bättre?

Läser i Dagens ETC (10/1) om Eskilstuna kommun och succén med textilåtervinning. I rosa påsar kan befolkningen stoppa textilier och lita på att de kommer till användning, som kläder, som trasor, isolering eller tyger. Genom en skrivelse till tekniska nämnden fick jag igenom textilåtervinning i Växjö kommun. Men jag är skum på hur det fungerar. Har varit på återvinningscentralen med textilier några gånger och blivit besviken. En gång inte öppet fast det skulle vara det. Oklart vad som tas emot eller ej och var det ska läggas. Ska ta upp det igen. I Eskilstuna samlas 3 kg per person och år in. Jättebra resultat! Det lär vara 8 kg per person och år som slängs utan återvinning i Sverige. Saknas lagstiftning på området.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

190112

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se