8. jan, 2019

Extraval, lättakuten, NPM, hedersrelaterat våld, V Kronoberg, Kafkatillstånd

Tröttnade igår på att vara trött och snorig. Ringde vårdcentralen och fick komma på ”lättakut” idag. Var där före kl 8 men långt ifrån först. När nummerlapparna kom ut, så var vi nog 10 pers som utan bråk ordnade till kön i den ordning vi anlänt. Fick träffa sjuksköterska som skickade mig till labbet och sedan läkare. Ingen infektion i kroppen enligt blodprov, så ingen antibiotika fast jag vet att jag behöver det för mina bihålor. Tjaha. Ny nässpray. - Ja, jag vet det mesta om antibiotikaresistens, men…

Satt igår på möte med en grupp inom Noaks Ark Småland-Halland och motsvarande från Göteborg. Vi gick igenom ett nytt stadgeförslag som ska behandlas på Riksförbundets stämma i vår. Det är ute på remiss bland de regionala medlemsföreningarna. Vi startade kl 16.00. Jag meddelade att jag skulle avvika kl 18.00. Tänkte på vissa skrivarbeten som jag behövde göra. Kl 19.30 var mötet klart och jag var kvar. Det var faktiskt så trevligt, så roligt, så intressant och kreativt – att jag stannade och sköt upp allt annat. Låter väl osannolikt att föreningsstadgar skulle vara grunden för så livfullt möte, men det är sant. Väldigt trevliga människor, humor och skämt, bra grund för stadgedokument!

Innan dess ett långt och intensivt V Kronobergs arbetsutskott. Har nu lämnat ordförandeposten men deltar som adjungerad fram till årskonferensen i början på mars, då en ny styrelse ska väljas. Planerade lite för EU-parlamentsvalet samt för årskonferensen. Huvudansvaret för V Kronoberg ligger nu på ordförande Staffan Sandström, tidigare vice ordförande. Jag kände redan tidigt i våras att jag inte hade mer att ge på uppdraget som ordförande. När ett uppdrag är mer en vånda än glädje och stimulans är det dags att lämna. Nu är det verkställt.

Enligt SvD idag (8/1) så vill 39 % av väljarna ha extraval. Av olika alternativ har extraval mest stöd. Jag säger det igen: ”För övrigt anser jag att extraval ska genomföras.” Jag får frågan varför jag tycker det. En del har oro för att SD växer sig ännu starkare. Men jag menar att demokratins kärna är att fråga folket, när det inte går att få fram en regering inom rimlig tid – rimlig tid har passerat enligt min mening. Demokratins kärna är att fråga folket, inte att avstå från att fråga för att man är rädd för resultatet! Det brun-blåas inflytande har redan inträffat. Katastrofbudget är klubbad. Ja, så resonerar jag. En kort och intensiv valrörelse där partierna får berätta om sina visioner för Sverige i världen – så får vi se vad som blir resultatet.

Haft trevligt besök av Charlotta (S), vän och politisk kompis sedan många år, trots att hon är drygt 20 år yngre. Trevligt! Mycket prat om att byta det intensiva politiska livet mot ett lite lugnare och mindre tidskrävande. Så pratar vi litteratur också, ett gemensamt intresse. Vi brukar gilla samma böcker och byta tips med varandra.

Fått till en interpellation om hur Växjö kommun möter det hedersrelaterade våldet och åtminstone en skiss på en motion om NPM, new public management, som det kallas och som är rätt svårt att förklara. Det är den styrform som härjar i offentlig sektor, som är hämtad från privat industrisektor och som gör att chefer, kontrollanter och dokumentation växer på bekostnad av folk på golvet, vårdarbetare till exempel. Enkelt uttryckt. Men inte enkelt att vända till någon annan styrform som utgår från människors behov. Enkelt uttryckt. Det blir en motion men jag avvaktar vår kommunala grupps åsikter om hur den ska se ut. Behöver en diskussion helt enkelt.

Har P1 på som vanligt. Oändligt mycket – liksom i t ex DN varje dag  - om (C ) och (L).s eventuella ställningstaganden till den ene eller den andra statsministern. Ca 15 % av väljarnas röster i valet i september 2018 har hur mycket utrymme som helst, oceaner, i en oändlig rad av dagar. Ursäkta, men det är inte konstigt ett en blir trött. Vad är detta, egentligen?

Carin Högstedt

190108

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

Mina telefoner och nummer har gått in i ett kafkaliknande tillstånd. Telnr 0706214959 funkar tills vidare.