24. dec, 2018

Julaftons morgon, ljus i kompakt mörker, människosyn i socialtjänsten

Julaftons morgon. Började med att gå ut i mörkret och tända några ljus på altanen. Så i köket. Tänder ljus där jag uppehåller mig. Är ständigt rädd att Tassi ska lägga svansen i ett brinnande ljus. Hände en gång med en annan katt. Inte så farligt med den svansen men kunde ha blivit. Åt god frukost och läste tidningar. Nu förberedelser för julfirande i Gasslanda, där 11 personer ska umgås i många timmar, som inkluderar promenad runt byn, julklappsutdelning, Kalle Anka (jag tittar med ett halvt öga), spel och mat, som gästerna bidrar till. Innan dess till kyrkogården och maken L.s grav. Ljus ska brinna hela helgen. När jag kommer hem ikväll ingår i ritualerna att sitta ute en stund, oavsett väder. Länge hade maken L och jag en gräns på plus 10 grader för utesittande, men med åren sänkte vi anspråken på plusgrader.

Något snö på marken, kallt, småfåglarna har hittat hit igen; koltrast, talgoxar, blåmesar, nötväckor, pilfinkar. Och gott om skator, kråkor, kajor. Delvis är Toftasjön isbelagd.

Suverän artikelserie om socialtjänsten i Växjö kommun i Smålandsposten! Idag får oppositionen S + V kommentera det som präglat socialtjänstens arbete den gångna mandatperioden och det nya dokumentet, ”Tough love”, som författats av ordföranden (M) i nämnden Arbete och välfärd (socialnämnden). Bakom titeln döljer sig hur pengar ska sparas genom att stenhårda krav ställs på enskilda människor, som behöver hjälp. Om inte SFI-inlärningen går framåt för en individ anses den personen vara skyldig till det genom lättja. När jag skriver detta får jag läsa om och läsa om; är detta möjligt att få majoritet för i nämnden? Socialliberaler? Miljöpartister? Vilken människosyn råder bland er?

Kan också rekommendera DNs nyhetskrönika av Niklas Orrenius lörd 22/12, om det utbredda hedersförtrycket i Sverige. Mycket upplysande och läsvärd!

Ha en skön och avkopplande jul- och nyårshelg!

Må 2019 bli ett bättre år än 2018 för humanism och allas lika människovärde!

20181224

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt-se

carin.hogstedt@vaxjo.se