21. dec, 2018

Dyr och dum nerläggning, 200 år till jämställda löner, citroner, kallt på Dalbo

Väldigt kallt, tokkallt, på Dalbo torg i eftermiddag. Stod där och delade (V)äxjös Kommunnytt tillsammans med Eva och Henrik, båda nya medlemmar i Vänsterpartiet. Kunderna på COOP och ICA var fullastade med varor inför helgen. Vi fick nog ut ca 100 blad på en timme plus samtal.

Citronträdet (ja, mer en buske kanske), som är inne över vintern, har plötsligt fem citroner under utveckling!

Har lyckats lösa det mesta av bestyr inför julen. Fick hjälp av dotter, som tittade in på en kopp te, och löste ett julklappsproblem med hjälp av näthandel. Hon hittade också var jag kunde köpa en ny bok om ”Ätten Stenfelt”. Jag hade gått bet på det. Måste bara ha den.  Det är en släktkrönika. Min morfars syster gifte sig med en Stenfelt. Krönikan lär innehålla ett namnregister innehållande 4 000 personer, ättlingar till Georg Stenfelt, som adlades 1729.

World Economic Forum (WEF) rapporterar att det kommer att ta 200 år innan kvinnors arbete värdesätts ekonomiskt lika med männens i världen. Sverige fick mycket internationell uppmärksamhet när jämställdhetsmyndigheten bildades i januari 2018. Nu ska den läggas ner efter M+KD-budgeten röstades igenom. Ett 60-tal anställda ska sägas upp. Hyresavtalet för lokalerna i Göteborg löper på fem år. Dyr och dum nerläggning av något som skulle verka långsiktigt för jämställdhet och kunna vara en förebild för andra länder. Vilken regeringsbildning ändrar på M+KD-budgeten och satsar på jämställdhet istället? Mot hedersrelaterat våld. Mot våld i nära relationer. Mot prostitution. För det som #metoo-rörelsen visat händer på arbetsplatser. Varför ska just detta område inte ha en myndighet som håller ihop trådarna?

Carin Högstedt

181221

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se