18. dec, 2018

Livaktigt fullmäktige, isarena i Öjaby, tiggeriförbud nej tack, pepparkakor, julmarknad i Braås

Hemma efter lång dag med kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunfullmäktige. Hoppade över lunchen för att åka hem en sväng till Tassikatten, som annars undrar vart jag tagit vägen, om det dröjer bortåt 12 timmar.

Rätt livligt fullmäktige, som började med tekniskt strul som tack och lov löste sig så småningom. Fullmäktiges ordförande Bo Frank (M), på mycket gott humör, höll i det hela med  bravur. En enda motion behandlades och det var undertecknads författade om mer forskning inom utbildningssektorn, mer samarbete med Linnéuniversitetet och mellan universitet och pedagogisk personal. Allt för att ge stöd till lärare som vill fortbilda sig och därmed bli än bättre och tryggare pedagoger och ge barn/elever ännu mer trygghet och bättre förutsättningar för inlärningen. Motionen syftar också till att lättare rekrytera personal och behålla dem. Väldigt roligt att kunna yrka bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut som innebär tydliga uppdrag till motionens innehåll. Det var till och med så att  partiföreträdare från så gott som alla partier var uppe i talarstolen och lovordade motionen!

Mötet innehöll många formella ärenden som t ex val av alla ledamöter i nämnder och styrelser. Därtill en del medborgarförslag och många frågor på ledamöternas frågestund. V-ledamöterna aktiva och jag är stolt över ”min” grupp som inte väjer eller duckar för någonting utan står i talarstolen som födda där. Det bådar gott för framtiden.

Ett medborgarförslag om att förbjuda tiggeri avslogs med stor majoritet – endast SD för. Gunnar Nordmark (L) höll ett mycket synnerligen bra brandtal om varför tiggeri inte ska förbjudas. Ett annat medborgarförslag om att använda termen tjänsteperson istället för tjänsteman bifölls av alla utom (KD) och en het debatt mellan Jon (KD) och Magnus P (MP) utspelade sig. Intressant jämställdhetsdiskussion mellan två partiföreträdare inom blå-gröna Växjö (alliansen + MP) och helt plötsligt ett livaktigt och inte totalt förutsägbart kommunfullmäktige.

I helgen var jag på invigning av isarena i Öjaby – jättebra gjort av ideella krafter och privata bidrag – på julmarknad i Braås, där Braåsgården m fl ordnat ett mycket trevligt arrangemang plus på sedvanlig karateuppvisning, där barnbarn visar sin skicklighet. Så pepparkaksbak med barnbarnen och nu finns det pepparkakor för ett helt år framåt; katt, grisar, bockar, häst, gubbe, gumma, måne, stjärnor, hjärta… Ja, vissa är vackra, andra mindre snygga, men alla är goda och hemgjorda inklusive degarna, två olika som jag inte prövat tidigare.

I morgon heldag om kommunens internbudget. Ska dessutom producera ett (V)äxjös Kommunnytt tillsammans med övriga V-ledamöter i kommunfullmäktige. Skriver min del ikväll eller i morgon bitti.  Sedan ska julbestyren ta över förhoppningsvis. Dåligt samvete för att jag inte fått iväg julbrev till vissa av maken L.s vänner utomlands, men det ska bli av i morgon kväll. Det finns ju för den delen ett liv även efter julafton.

Carin Högstedt

20181218

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxio.se