14. dec, 2018

Småfåglar saknas, grönaste kommunen, lussefika, fossilfritt, tillgänglighet

-          Var är alla småfåglarna? Kajor, skator, kråkor, men de små? De brukar ju samsas om fröautomaterna. Konstigt. Sista helgen i januari är det fågelräkning igen. Har blivit en succé enligt Bird Life, som ordnat räkning av Vinterfåglar runt Knuten sedan 2006.

Äntligen en sammanhängande artikel som beskriver tillståndet i ”Europas grönaste kommun” när det gäller fossilbränslefritt och de ambitiösa miljömålen; de uppfylls inte. De är orealistiska. De till och med motarbetas med mer flygtrafik. Inget nytt egentligen men bra att dagens granskande artikel i Smp gör en rejäl genomgång av läget. Inte muntert alls. På sistone fick jag faktiskt fram en motivering till på vilka grunder Växjö kommun fick priset (delat med ytterligare en kommun) Green Leaf Award av EU-kommissionen. Motiveringen är i sammanfattning modiga politiker och långsiktigt engagemang med ambitiösa mål och åtgärder. -Ja, det är ett politiskt engagemang med lång historia. Behöver bara nämna Stefan Edman, som en gång i tiden var S-politiker i kommunfullmäktige. Ambitiösa mål – absolut! Men de uppfylls inte, det är det som är haken. Inte ens det rätt enkelt uppfyllbara att handla ekologiskt och/eller närproducerade livsmedel! Det blev ett sparobjekt! Med tiden har den politiska glöden falnat. De starka framåtsyftande åtgärderna saknas. Planerna på en återbruksby blev en tummetott. Solkraftskampanj, nej tack. Att räkna in utsläppen från hela konsumtionen, det vill säga även import och konsumtion utanför Växjö kommun, nej tack. Inte så enkelt men det vore något att komma först med! Fast jag tror Göteborg gör det. Att satsa på samarbete med större företag för att diversifiera arbetstiderna, så inte alla slutar och börjar jobben samtidigt. Nej tack. Skulle annars vara en klimatvänlig linje istället för att bygga jättelik Trafikplats Fagrabäck och kapa naturreservat.

Ingen skugga ska dock falla över VEAB (Växjö Energi AB) som levererar fossilbränslefri fjärrvärme och fjärrkyla!  Det är verkligen värt en eloge (och ett pris).

Hoppas på mer glöd framöver! Det har ju med tiden blivit en alltmer brinnande angelägen sak att hejda uppvärmningen.

 Igår sista mötet med Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsorganisationerna för det här året och mitt sista överhuvudtaget, eftersom jag lämnar kommunstyrelsen. 2002 tror jag att rådet bildades och jag kom in som ordförande. Rådet består alltså av representanter för de olika föreningarna för synskadade, rörelsehindrade, hörselskadade etc plus några politiker. Eva (C) ordförande, och jag kunde konstatera att vi inte har haft några samarbetsproblem, tvärtom. Vi har även haft landsbygdsutvecklingen som ansvarsområde och det har också funkat. Kan vara svårt att tro att C och V kan fungera ihop när en tittar på TV och hör tongångarna där, men det är något enklare på kommunnivå. Plus en god personkemi.

Hur som helst så kan jag bara tacka den här rörelsen för allt jag lärt mig om olika funktionsnedsättningar och hur villkoren i samhället kan se ut. Hoppas bara Växjö kommuns ledning snart kan inse behovet av mål för tillgänglighetspolitiken – vems ansvar? – med vilka medel? - vad ska göras och varför? - vart ska vi?

Gårdagskvällen avslutades med lussefika i bostadsrättsföreningens samlingslokal. Så trevligt! Det är ju annars nästan  bara sommartid en träffar folket som bor i kvarteret.

Nu är det plus 0,3 grader. Jag går ut och sätter mig på altanen en stund. I morgon invigning av isbana i Öjaby, julmarknad i Braås plus lite bestyr inför pepparkaksbak med barnbarnen på söndag.

Ha en trevlig helg!

Carin Högstedt

181214

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se