12. dec, 2018

Avgiftsfria bussresor, Diakonicentrum, bokslut för kommunala uppdrag

Julen närmar sig fortare än fort. Blandar nu möten och skrivarbete med att angripa tavlorna här hemma med trasor, putsmedel, dammvippa… Sedan bokhyllorna. Får bli årets julstädning.

Trevligt adventskaffe i söndags med hjälp av döttrars bakande av lussebröd och pepparkakor. Vi var 12 personer och en hund och det gick bra. Varken hunden eller katten Tassi brydde sig om varandra.  Lite förjulafton för samma personer träffas då också, men på landet i Gasslanda.

Näst sista kommunstyrelses arbetsutskott igår. Rapport om inläsningstjänst för synskadade, som varit nerlagd ett bra tag. Beslut om att ersätta tjänsten med något och bl a digitala tjänster på webben. Skulle göras under hösten, denna höst. -När händer det något i praktiken? – Inte bara jag verkar ha gett upp om det. Tar upp det på kommande sista utskottsmöte på tisdag. Igen. Men inga större stridsämnen på dagordningen.

När jag tittar i kalendern på nästa år ser jag tomma tisdagar, förutom fullmäktigetisdagen varje månad. Omsorgsnämnden har möten onsdagar, en gång per månad. Stor skillnad i kalendern att inte ha kommunstyrelseuppdrag! -Ja, ett tomrum som ska fyllas med… Vi får se. Många planer, men inget bestämt.

Samtal om att nu kommer ett medborgarförslag om avgiftsfria bussar för personer över 80 år. Vilket i ordningen? År ut och år in kämpar folk för detta som den ena kommunen/regionen efter den andra inför: Låt pensionärer åka buss avgiftsfritt på dagtid när bussarna ändå kör med gott om plats! Jag kommer att rösta för alla förslag åt det hållet och vänsterpartiet kommer att driva frågan i Region Kronoberg (och i kommunen), så snart den nya mandatperioden är inne, det vill säga från 1 januari 2019. Hur länge ska det styvnackade nejet från övriga partier fortsätta? Vilken är poängen?

Fick iväg en artikel till Smp igår. Varit dåligt med sådant ett tag. Handlar om omsorgen och de förslag på förnyelse vi gått till val på. Hoppas på snabb publicering.

Vår nya kommunala grupp bådar gott. Vi hade ett första möte i måndags kväll och var väldigt många jämförelsevis. En stor grupp nya, många kvinnor, verkar på bettet.

Bra i Smp idag 12/12 med partikamraten Anders Göransson, som också är volontär på Diakonicentrum och har uppdrag i Diakonirådet i Svenska Kyrkan. Diakonicentrum är ett synnerligen viktigt nav i arbetet för de som behöver en fristad, en måltid, värme, ett samtal, gemenskap, något meningsfullt att göra. Verksamheten sköts mycket ideellt med litet stöd av Växjö kommun. Avtalet är uppsagt och oron är stor. Blir det något bidrag över huvud taget? Inget svar ännu.

Lyssnade förstrött på radion om nya turer i talmannens regeringsansträngningar. Presskonferens igen. Han fick frågan om vilken betydelse hans vice talespersoner har. Har själv funderat på det. Tyvärr inget tydligt svar. - Tas besluten gemensamt eller inte? Nja, håller dem informerade. Vill faktiskt veta: vilken roll har de? Lyssna på information eller påverka, lägga sig i?

Ska nu fixa några ärenden, bl a en present till Per Schöldberg (C ), som har avtackningslunch idag. Är anmäld och hade gärna deltagit men hosta och taskigt innehåll i bihålor gör att jag avstår att umgås med en massa folk. Måste bli av med eländet. Tänkte att jag ska avstå från att besöka vårdcentralen och att tjata till mig antibiotika. Satsat på apotekets receptfria utbud. Kanske feltänkt. I morgon ska jag vara betydligt piggare. Det är mitt sista möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen. Kommer dock fortsätta att driva tillgänglighetsfrågorna från min plats i omsorgsnämnden.

Carin Högstedt

181212

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se